Eurokomisařka Věra Jourová (ANO) bojuje za přijetí eura, její stranický šéf a exministr financí Andrej Babiš je ale striktně proti přijetí společné měny.

V hnutí ANO se rozhořel boj o euro. Eurokomisařka Věra Jourová je zarytou bojovnicí za přijetí společné měny a jde tvrdě proti svému stranickému šéfovi Andreji Babišovi. Ten přijetí eura razantně odmítl, podle něj by vstup do eurozóny oslabil možnosti samostatného rozhodování Česka.

„Česká republika se pro přijetí eura zavázala v referendu o vstupu do EU, teď by měla určit závazné datum,“ uvedla eurokomisařka Věra Jourová (ANO).

Podle ní čeští ministři zvedají ruku pro zákony, které pak kritizují. Ulehčují si prý často práci tím, že si stěžují na Brusel.

Exministr financí a stranický šéf Jourové ale euro přijmout nechce. Podle něj by zavedení společné evropské měny znamenalo, že Česko by ručilo za cizí dluhy a přišlo by o jeden z nástrojů, které pomáhají řešit hospodářskou krizi. Vstup do eurozóny by také oslabil možnosti samostatného rozhodování Česka.

„Eurozóna byl ekonomický projekt, stal se politickým. A já nechci ručit za řecké dluhy, za italské banky, nechci být součástí tohoto systému, protože to nám nic dobrého nepřinese,” řekl Babiš.

Vstup do eurozóny by podle něj také oslabil možnosti samostatného rozhodování Česka.

Za to období, kdy jsem jezdil do Bruselu, vím, jak to funguje, kolik úsilí to dá prosadit zájem nějaké menší země, jako jsme my. Eurozóna by byla jenom další závislost na rozhodování někoho o nás bez nás,” podotkl.

Kritika integrace uprchlíků 

Babiš rovněž zkritizoval regulaci ze strany EU, která je podle něj nadměrná. Přitom unie podle něj nedokáže řešit zásadní problémy.

Evropa není schopná řešit migraci, to je velký problém. Další problém je terorismus. A velký problém je multikulturní společnost, kdy většina západních politiků se snažila lidem namluvit, že přistěhovalci jsou integrovaní. Nejsou,“ dodal.

Otázka přijímání uprchlíků by podle něj měla zůstat v pravomoci jednotlivých států.

Není možné, aby nám Brusel rozhodoval, kdo bude žít v naší zemi,“ doplnil.

Jourová má na migraci stejný pohled jako její stranický šéf.

„Migrační kvóty na uprchlíky udělaly velkou škodu, měli jsme se spíše soustředit na pomoc vně Evropské unie,“ řekla.

(pel)