Průměrná mzda v Česku se přiblížila k hranici 28 tisíc korun, dvě třetiny lidí na ni ale nedosáhnou.

Průměrná mzda v Česku stoupla v 1. čtvrtletí letošního roku meziročně o 5,3 procenta na 27 889 korun. Dvě třetiny zaměstnanců ale na průměrnou mzdu nedosáhnou. Po odečtení inflace se výdělek zvýšil o 2,8 procenta. Data vyplynula z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Odborníci očekávali růst průměrné mzdy zhruba o pět procent. Reálný růst mezd po odečtení inflace odhadovali na 2,5 procenta.

„Mzdový růst podporuje velmi nízká nezaměstnanost. Ta klesla na rekordně nízké hodnoty a je v Česku dokonce nejnižší ze všech států Evropské unie. Poptávka i po méně kvalifikované pracovní síle zvyšuje mzdy u méně vydělávajících zaměstnanců,“uvedl ekonom Komerční banky Viktor Zeisel.

Růst mezd na začátku letošního roku oproti konci předchozího roku zrychlil. Ve čtvrtém čtvrtletí 2016 průměrná mzda meziročně stoupla podle údajů ČSÚ o 3,7 procenta na 29 309 korun. Reálně, po odečtení růstu cen, se výdělek zvýšil o 2,3 procenta.

Ačkoli byla průměrná mzda v prvním letošním čtvrtletí nižší než ve čtvrtém čtvrtletí minulého roku, po očištění o sezonní vlivy mezičtvrtletně stoupla. Růst činil 1,5 procenta.

Rychlý růst mezd je zvlášť viditelný v oborech, kde je nedostatek lidí nejpalčivější – například ve zpracovatelském průmyslu se mzdy zvýšily meziročně o 5,6 procenta.

Vůbec nejrychleji rostly mzdy lidem pracujícím v oblasti ubytování, stravování a pohostinství, a to o téměř 12 procent.

Medián, tedy prostřední hodnota mezd, vzrostl meziročně o 5,2 procenta na 23 704 korun. U mužů dosáhl 25 905 korun a u žen 21 162 korun. Medián představuje hodnotu mzdy zaměstnance uprostřed rozdělení hodnot mezd, takže polovina hodnot mezd je nižší než medián a druhá polovina vyšší. Čtyři pětiny zaměstnanců pobíraly v prvním čtvrtletí 2017 mzdu mezi 13 200 korun a 43 107 korun.

(pel)