Česká ekonomika je zdeformovaná: HDP sice rapidně roste, ale státní kasa se propadla do deficitu téměř 19 miliard korun.

Česká ekonomika je zdeformovaná. Hrubý domácí produkt (HDP) sice raketově roste, ale státní rozpočet ČR se v květnu propadl do deficitu 18,7 miliard korun. Za zhoršením stojí hlavně nižší příjmy z Evropské unie (EU).

Česká ekonomika v 1. čtvrtletí meziročně vzrostla o 2,9 procenta, proti předchozímu čtvrtletí tak byla vyšší o 1,3 procenta. Hospodářství mezičtvrtletně rostlo nejrychleji za poslední dva roky. Uvedl to Český statistický úřad, který potvrdil předběžný odhad z poloviny května.

Ekonomice se dařilo zejména díky silnější zahraniční poptávce. Pomohla jí ale i stabilně rostoucí spotřeba českých domácností. Zahraniční obchod přispěl k meziročnímu růstu HDP 1,7 procentního bodu a výdaje na konečnou spotřebu domácností přispěly jedním procentním bodem.

„Za nejrychlejším mezičtvrtletním růstem za poslední dva roky stojí především růst zahraniční a domácí poptávky. Domácí poptávka vzrostla meziročně o 2,8 procenta, vývozy o 5,4 procenta,” uvedla analytička Raiffeisenbank Monika Junicke.

Naopak investice zaznamenaly meziroční propad o 0,6 procenta.

„Nižší investice už signalizovala struktura státního rozpočtu, podle kterého investice státu v prvních třech měsících klesly meziročně o 14 miliard korun především v důsledku nižších transferů z EU,” dodala.

Růst ekonomiky podle Lukáše Kovandy ze společnosti Cyrrus sice překonal očekávání, v mezinárodním srovnání však plynou z českého výsledku už spíše smíšené pocity.

„Růst české ekonomiky překonal výsledek drtivé většiny zemí staré EU. Na druhou stranu ale zaostáváme za mnoha zástupci nové EU. V dalších zemích Visegrádské čtyřky byl růst vesměs vyšší. V Maďarsku činil 3,7 procenta, v Polsku 3,8 procenta a na Slovensku 3,1 procenta,” upozornil.

Státní kasa se propadla do schodku 

Hospodaření České republiky se v květnu 2017 dostalo do deficitu 18,7 miliard korun.  Ještě v dubnu bylo přitom hospodaření státu v plusu. Za zhoršením stojí hlavně nižší příjem z Evropské unie (EU).

Loni ke konci května byl rozpočet v přebytku 22,4 miliardy korun. Na celý letošní rok je rozpočet schválen se schodkem 60 miliard korun.

Příjem peněz z EU klesl podle ministerstva financí ke konci května meziročně o 72 miliard korun. Především v první polovině loňského roku byly propláceny relativně vysoké objemy peněz z EU.

Po očištění příjmů i výdajů o evropské peníze skončil rozpočet ke konci května ve schodku 35,6 miliardy korun a loni ke konci května ve schodku 49 miliard korun, uvedlo ministerstvo.

Na konci roku očekává schodek zhruba 45 miliard korun.

(pel)