Andreji Babišovi zchudl: koncernu Agrofert klesly tržby téměř o 10 procent na "pouhých" 8 miliard korun.

Šéf ANO Andrej Babiš zchudl. Zisk Agrofertu meziročně klesl „jen“ na 7,9 miliard korun. Propad zisku je daný poklesem výkonnosti německé společnosti SKW Stickstoffwerke Piesteritz.

Konsolidovaný čistý zisk koncernu Agrofert, který je ve svěřenských fondech šéfa hnutí ANO Andreje Babiše, se loni meziročně snížil o 9,6 procenta na 7,79 miliardy korun. Konsolidované tržby koncernu klesly o 6,4 procenta na 155,3 miliardy korun.

Propad meziročních výsledků je podle mluvčího společnosti Karla Hanzelky daný hlavně zhoršením hospodaření chemického segmentu v oblasti výroby hnojiv a také kvůli poklesu cen komodit.

„Výrazný dopad na meziroční srovnání má pokles výkonnosti německé společnosti SKW Stickstoffwerke Piesteritz. Podniky zemědělského segmentu zaznamenaly v porovnání s předchozím obdobím rovněž horší výsledky,“ sdělil Hanzelka.

Ostatní segmenty plánované výsledky podle něho plnily.

Do výsledků společnost započítala 206 firem, dalších 34 nebylo zařazeno z důvodu nevýznamnosti. Koncern loni zaměstnával téměř 33 tisíc lidí, což je meziroční pokles o zhruba tisíc zaměstnanců. Z toho více než 22 tisíc lidí skupina zaměstnávala přímo v České republice.

Vliv nad Agrofertem si Babiš ponechal

Nejvýraznější loňskou investicí byla výstavba nové výrobní jednotky čpavku ve slovenské společnosti Duslo. V potravinářství koncern nejvíc investoval do nových pekáren v Česku a v Německu. Peníze poslal i do nové výrobny hnojiv v Lovochemii, novou linku na výrobu extrudovaných šrotů pak otevřela společnost Preol.

Do nákupu zemědělské půdy daly loni zemědělské firmy podniku 300 milionů korun. Aktuálně tyto firmy obdělávají 119 tisíc hektarů, z toho je podle Hanzelky 84 procent výměry v nájmu.

Koncern vlastnil ještě letos na začátku roku tehdejší vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš. V únoru kvůli zákonu o střetu zájmů vložil své akcie do svěřenských fondů. Nepřímý vliv ve společnostech si ale šéf hnutí ANO ponechal.

V kontrolních orgánech svěřenských fondů figuruje i jeho partnerka Monika Babišová. Ustanovení navíc počítá i se zpětným převodem majetku z fondu na Babiše nebo jeho blízké – akcie se mohou přesunout z fondu na jeho beneficienta či obmyšleného, tedy na osoby, kterým fond odvádí zisk.

Skupina Agrofert je největší v českém zemědělství a potravinářství, dvojkou v chemickém průmyslu a významným subjektem i v lesnictví a médiích.

(pel)