EET přispěla k růstu přiznaných tržeb, uvedla finanční správa.

Elektronická evidence tržeb (EET) funguje jak švýcarské hodinky. Tržby podniků prý díky EET vzrostly. Uvedl to ředitel Generálního finančního ředitelství Martin Janeček, podle kterého celý systém postupně přispívá k narovnání podnikatelského prostředí.

Finanční správa podle Janečka předloží podrobnější data související s fungováním EET v druhé polovině června.

„EET funguje jako švýcarské hodinky. Je evidováno více než 1,4 miliardy účtenek a přiznaní suma tržeb je 350 miliard korun. Samotný IT systém funguje naprosto bez problémů a ve špičce se doba odezvy pohybuje pod desetinou vteřiny,“ uvedla náměstkyně ministra financí Alena Schillerová.

Bývalý ministr financí Andrej Babiš (ANO) uvedl jako důkaz narovnání podnikatelského prostředí data za první čtvrtletí, podle kterých například počet přenocování v penzionech se zvýšil o 29 procent, ale počet hostů stoupl jen o devět procent.

„Takže můžeme hádat, kde je ten rozdíl,“ uvedl.

Negativním dojmem z EET je podle mnohých podnikatelů spousta zbytečně vytištěného papíru, což měsíčně zvyšuje náklady o tisíce korun. Ve spoustě podniků mají přímo u pokladny koš neustále naplněný paragony, které nikdo nechce.

Některé podniky kvůli zavedení evidence tržeb zdražily své služby a některé pivovary sledují od prosincového zavedení elektronické evidence tržeb úbytek odběratelů piva.

(pel)