Lidé v Praze demonstrovali proti EET a vydávání zbytečných účtenek, které zákazníci stejně nechtějí. Podle většiny Čechů jim elektronická evidence tržeb uškodí.

Desítky lidí demonstrovaly v Praze proti elektronické evidenci tržeb (EET). Nelíbí se jim zbytečné vydávání účtenek, které si zákazníci od obchodníků stejně neberou. Shromáždili proto stovku pytlů plných paragonů, které chtěli předat exministrovi financí Andreji Babišovi (ANO). Ten však na akci nedorazil.

Demonstrace s názvem Reklamace proti zákonu připravilo 21 aktivistů, které dal dohromady odpor proti přílišné regulaci ze strany státu. Podle organizátorů se podařilo shromáždit zhruba 100 milionů zbytečně vydaných účtenek. Dosud Finanční správa eviduje 1,4 miliardy vydaných účtenek.

Protestu se zúčastnili mimo jiné předseda TOP 09 Miroslav Kalousek a předseda Svobodných a europoslanec Petr Mach. Ten vyzval ke zrušení zákona o EET a upozornil, že kvůli EET se ročně vydá takové množství účtenek, které by omotalo 25krát zeměkouli.

Organizátoři akce upozornili rovněž na to, že vytištěné účtenky obsahují toxické látky, které mohou škodit lidskému zdraví.

Více než polovina Čechů si myslí, že jim EET uškodí

Celkem 56 procent zákazníků si myslí, že jim zavedení elektronické evidence tržeb (EET) uškodí. Vyplynulo to z průzkumu společnosti Staffino, kterého se účastnilo 1900 lidí.

Většina zákazníků (83 procent) uvedla, že po zavedení EET zaregistrovala vyšší ceny některých produktů a služeb. Nejvíce si toho všimli u potravin a restauračních služeb.

Téměř polovina (49 procent) podnikatelů uvedla, že zvyšovali ceny produktů a služeb. Jde podle nich o následek nákladů spojených se zavedením EET. Ceny se zvýšily nejčastěji v rozmezí od jednoho do pěti procent.

Zhruba 63 procent podnikatelů se vyslovila pro zrušení EET. Podle osmi procent by situaci pomohlo vylepšit lepší motivace podnikatelů a snížení daňového zatížení.

Podle 78 procent podnikatelů EET nebude mít pozitivní vliv na státní finance.

Pilný plánuje spustit Účtenkovku na začátku listopadu

Ministr financí Ivan Pilný (ANO) počítá se startem účtenkové loterie k elektronické evidenci tržeb (EET) od 1. listopadu letošního roku. Slibuje si od ní hlavně úspory na straně kontrol. Během jednání kabinetu řekl, že úspěch projektu bude záviset hlavně na tom, zda se podaří záměr vysvětlit občanům.

Přínosy loterie, které ministr vidí na straně úspor státu v kontrolách, by podle Pilného mohly převýšit náklady na provoz, které dosáhnou 12,4 milionu korun bez DPH. Na vyhodnocení projektu si Pilný chce nechat zhruba rok.

Na celkové zabezpečení účtenkové loterie je v rozpočtu ministerstva financí pro letošek 100 milionů korun. Resort hodlá ročně vyplácet výhry za 65 milionů korun, měsíčně by si soutěžící měli rozdělit zhruba 21 000 výher.

Loterie má podle ministerstva zákazníky motivovat k přebírání účtenek, a tím zvýšit efektivitu EET a podpořit řádný výběr daní. Losování bude každý měsíc, a to z účtenek vydaných za předem stanovené období. Zákazník může do účtenkové loterie registrovat v jeden den pouze jednu účtenku od daného obchodníka.

(pel)