O dotace z programu Dešťovka je enormní zájem. Za první den Češi zažádali téměř o celých vyčleněných 100 milionů korun.

Češi vzali dotace na dešťovou vodu útokem. Z programu Dešťovka rozebrali během dne téměř celých 100 milionů korun. Jen za prvních 18 minut podalo žádosti 250 zájemců za zhruba 12 milionů korun. Programem chce stát bojovat proti plýtvání s vodou a proti suchu. 

Státní fond životního prostředí (SFŽP) během prvního dne přijal celkem 1215 žádostí o dotace v hodnotě 58,7 milionu korun. To je skoro 60 procent z celkových sta milionů, které připadly na projekt. Dalších 1370 žádostí na 32,4 milionu je v systému rozpracovaných, což je dohromady více než 91 procent rozpočtu programu.

Prostřednictvím dotačního programu Dešťovka chce ministerstvo životního prostředí připravit domácnosti na možná období sucha. Příspěvky by měly jít například na stavbu zahradních nádrží na dešťovou vodu či na využívání použité vody z umyvadla či pračky ke splachování vodního klozetu. Jedna domácnost může získat až 105 tisíc korun.

„Žadatelé nejdříve odešlou žádost elektronicky a pak už stačí jen do pěti dnů doručit žádost a její přílohy osobně nebo poštou na kterékoli z 13 krajských pracovišť Státního fondu životního prostředí,“ uvedlo ministerstvo.

Stát tak chce snížit spotřebu vody

Vyčleněných 100 milionů korun bude stačit podle ministerstva na 3000 až 5000 žádostí.

„Předpokládáme, že zhruba do tří týdnů budeme schopni vyhodnotit pilotní projekt. Uvidíme, jestli všichni, kteří se nyní elektronicky přihlásili a do pěti dní by měli dodat elektronicky podklady na pracoviště fondu, splnili podmínky,“ řekl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Největší zájem byl o peníze na akumulaci srážkové vody pro splachování záchodu, své žádosti poslalo více než 950 lidí. Pro zálivku zahrad žadatelé žádají o více než 44 milionů korun.

Dotace z programu mohou čerpat vlastníci i stavebníci všech obytných domů s výjimkou rekreačních. Brabec je přesvědčen, že správnými opatřeními je možné spotřebu vody výrazně snížit. Upozornil rovněž, že jen v Praze se ročně při splachování WC vyplýtvá 12 miliard litrů pitné vody, což by celé Evropě stačilo na pití na pět dní.

Další peníze uvolní resort asi v létě

Podle Vlastimila Karlíka z organizace Arnika je podpora využívání dešťové či již použité vody důležitá a veskrze přínosná. Pomáhá nejenom proti suchu, ale například může přispět k menším následkům i po přívalových deštích.

„Zadržuje to vodu, která by jinak odešla do vodních toků či kanalizace,“ řekl.

Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR (SOVAK) však upozornilo, že nelze očekávat závratné finanční úspory. Domácnost při používání dešťových nebo tzv. šedých vod neušetří více než 2000 korun za rok, do toho však nejsou započítány dodatečné provozní náklady na čerpání vody, filtraci či údržbu samotného zařízení na využívání vod, upozornilo SOVAK.

Jen část žadatelů bude mít nárok pro dotace na nejjednodušší konstrukce k využití srážkové vody pouze na zálivku zahrady. Na ně ministerstvo přispěje pouze obyvatelům míst bezprostředně zasažených suchem. Jde o lokality, kde bylo v posledních třech letech zásobování vodou nutné zajistit cisternami nebo platil zákaz zalévání a napouštění bazénů.

Podle zprávy ministerstva jde například o Žižkovo pole, Lučice nebo Lísek na Vysočině, Bocanovice na Frýdecko-Místecku, v Jihomoravském kraji pak například Katov nebo Újezd u Znojma.

Ministr Brabec doufá ve vypsání programu Dešťovka i v dalších letech. Ještě letos v létě by se prý mohla vypsat další výzva. Dodal ale, že i tak nebude možné najít peníze pro zájemce ze všech regionů.

(pel)