Německá kancléřka Angela Merkelová nepovažuje amerického prezidenta Donalda Trumpa za důvěryhodného partnera.

Sebevědomí Německa v čele s kancléřkou Angelou Merkelovou roste. Podle kancléřky jde politika amerického prezidenta Donalda Trumpa proti zájmům Německa a EU. Uvedl to mluvčí kancléřky Steffen Seibert. Šéf sociální demokracie a její kandidát na kancléře Martin Schulz se zase nechal slyšet, že je třeba se americkému prezidentovi postavit. Nepříliš diplomatická vyjádření německých politiků ukazují podle pozorovatelů na prohlubující se rozkol mezi Evropou a USA.

„Kancléřčina slova byla jasná a srozumitelná,“ řekl Seibert s tím, že je vyslovila hluboce přesvědčená příznivkyně transatlantické spolupráce.

„Protože transatlantické vztahy jsou pro kancléřku velmi důležité, považuje za správné upřímně hovořit o rozdílech,“ dodal.

Analytici však slova Merkelové vyhodnotili tak, že kancléřka nepovažuje amerického prezidenta Donalda Trumpa za důvěryhodného partnera. Takto alespoň o vystoupení píší zámořská média.

„Přátelé zůstanou přáteli, ale nebudou už tak blízcí jako dříve. Změnili se, proto se i my musíme změnit,“ shrnula Merkelová své dojmy z nedávného setkání s Donaldem Trumpem na summitu NATO v Bruselu i na schůzce sedmi nejvyspělejších ekonomik světa G7 na Sicílii.

Rozkol se projevil například v hluboce rozdílných názorech na otázky životního prostředí nebo migrace.

„Doba, kdy jsme se mohli plně spolehnout na jiné, je částečně minulostí. Přesvědčila jsem se o tom v minulých dnech. Musíme si říci, že my Evropané musíme skutečně vzít svůj osud do vlastních rukou,“ prohlásila Merkelová.

Spojeným státům je třeba se postavit

Členové vládní sociální demokracie volí ještě výrazně tvrdší slova.

„Kdo urychluje klimatické změny, prodává více zbraní do krizových oblastí a kdo nechce řešit náboženské konflikty politicky, ten ohrožuje mír v Evropě,“ uvedl šéf německé diplomacie Sigmar Gabriel, podle něhož se Západ v posledních dnech o něco zmenšil.

„Kdo se této politice USA nepostaví, nese spoluvinu,“ míní Gabriel.

Podobně to vidí i kancléřský kandidát sociálních demokratů Schulz, který na stranické akci v Berlíně řekl, že je třeba „se tomuto muži (Trumpovi) se vším, za čím stojíme, postavit do cesty“.

Na slova Merkelové a dalších předních německých politiků reagoval na Twitteru i Trump.

„S Německem máme masivní obchodní deficit. Navíc přispívá na obranu NATO mnohem méně, než by mělo,“ napsal Trump.

Kancléřka je teď ale v mnohem lepší pozici než na začátku roku.

Po otřesech z brexitu a nástupu Donalda Trumpa do Bílého domu zvítězil ve Francii „její“ kandidát Emmanuel Macron. Ten se s Merkelovou shodne v názorech na hlubší integraci eurozóny i Evropské unie.

Doma v průzkumech veřejného mínění setřásla dotírajícího předsedu sociální demokracie (SPD) Martina Schulze. Zářijové parlamentní volby v Německu pravděpodobně znovu vyhraje a stane se tak kancléřkou na čtvrté volební období.

(pel)