Finančák rozdal trhovcům desetitisícové pokuty. Někteří stánkaři kvůli EET odříkávají účast na letních festivalech.

Kontroloři finančního úřadu ztrestali trhovce. Rozdali jim desetitisícové pokuty za to, že nevydali rychle účtenku. Všichni obchodníci ale byli do systému EET řádně zaregistrováni.

Stovky drobných stánkařů a prodejců vyráží pravidelně prodávat na tradiční trhy. Pro většinu se jedná jen o přivýdělek. Čím dal častější jsou však kontroly finančního úřadu a celní správy. Kontrolní nákupy provedli úředníci například na trhu v Rosicích na Chrudimsku.

„Úředníci uskutečnili 17 kontrolních nákupů, čímž chtěli zmonitorovat stánky s maloobchodem a zkontrolovat dodržování zákona o elektronické evidenci tržeb. V areálu se nacházelo asi sto stánků, a to převážně s prodejem sadby a potravin,“ uvedl Deník.

Zástupci Finančního úřadu Pardubice na rosické tržnici nakoupili třináctkrát. Sedm prodejců si vysloužilo pokutu přesahující 34 tisíc korun. Jednoho z nich čeká správní řízení.

Pardubičtí celníci prověřili čtyři trhovce a u všech zjistili porušení zákona. Tři prodejci dostali pokutu, celkem jde o 12 tisíc korun, zbývající delikt míří do správního řízení.

Pokuty prodejci dostali za to, že tržbu nezadali nebo zadali chybně do systému EET. Všichni ale byli do systému EET registrováni.

Právě trhy postihla elektronická evidence tržeb zásadně. EET komplikuje trhy pro prodejce i zákazníky. Stačí, aby trhovec nezadal do EET prodaný svazek ředkviček za sedm korun, a už může „vyfasovat“ pokutu několik tisíc korun.

Oněch sedm korun musí registrovat, musí počkat, až mu přijde potvrzovací kód z „finančáku“, musí vytisknout účtenku a předat ji. Fronta nefronta. I když zákazník řekne, že účtenku nechce. Realita je totiž taková, že ten, kdo řekne, že účtenku nechce, může být celník v civilu nebo kontrolor z finanční správy.

Stánkaři kvůli EET odříkávají účast na letních festivalech

Někteří stánkaři odříkávají i účast na letních festivalech.

„Kvůli elektronické evidenci tržeb (EET) odmítla firma rozmístit před stánkem posezení pro zákazníky, protože už na jedné akci málem za to dostala pokutu,“ uvedl Milan Let, který spolu se sousedy každoročně pořádá skotské slavnosti v Kostelíku na Rakovnicku.

Bez stolečků by firma mohla EET zavést až od příštího roku, není totiž považovaná za stravovací zařízení.

EET letos poprvé ovlivní nejen tuto tradiční akci, ale i další venkovní festivaly. Povinnosti jsou však zatím minimální a obavy pořadatelů mnohdy přesahují skutečnost. Tisknout a vydávat účtenky však přece jen někteří stánkaři budou muset. Všichni čekají, co to na akcích způsobí. Právě festivaly s tlakem desetitisíců zákazníků mohou být z pohledu EET rizikové.

Ministerstvo financí je ale přesvědčeno, že kolem festivalů a EET panuje zbytečná panika. Sami provozovatelé festivalů zůstanou letos EET ještě ušetřeni. Vstupné, stánky s občerstvením k okamžité spotřebě, tetování, atrakce, půjčovny a další doprovodné služby spadnou pod EET až v příští sezoně.

Letos musí na festivalech evidovat pouze prodejci nakoupeného zboží, například triček nebo balených potravin, třeba vody v PET lahvích nebo piva v plechovkách.

„Pokud půjde na festivalu o běžný stánek s občerstvením bez dalšího zázemí pak musí tito podnikatelé evidovat až od března 2018,“ konstatovala Tesařová.

Pokladny musí mít i kapely, které si na akcích chtějí prodávat po vystoupeních svá CD.

EET srazila platby kartou na internetu v e-shopech

Zavedení EET letos zamíchalo i oblibou platebních metod na e-shopech. Ze statistik je patrné, že jinak rychlý nárůst plateb kartou v e-shopech se rapidně zpomalil.

„Některé e-shopy kvůli EET on-line platby rušily,“ uvedl ředitel nákupního portálu Heureka.cz Tomáš Braverman.

Ve způsobech platby v internetových obchodech v Česku stále vládnou dobírka a platba při osobním odběru zboží. Dobírku letos v ČR preferuje 34 procent zákazníků e-shopů, o pět procentních bodů méně než před třemi roky. On-line platbu kartou využívá 18 procent zákazníků.

Nejmenší on-line obchodníci raději možnost platby kartou, která se v EET eviduje, zrušili. Neevidují se například převody z účtu či dobírky, pokud je tržba prodejci zasílána na účet. Obliba dobírky stejně jako v posledních letech letos mírně klesla.

Restauratéři: Spousta zbytečně vytištěného papíru

Spousta zbytečně vytištěného papíru je hlavní negativní dojem provozovatelů restaurací a hospod z EET. Tržby už takto musí evidovat půl roku.

Ve spoustě podniků mají u pokladny koš neustále naplněný účtenkami, které nikdo nechce.

Majitel brněnských restaurací Šelepka a Veselá Vačice Raed Kahwaji řekl, že měsíčně dá za papírové ruličky o 7000 korun více než před zavedením EET.

V brněnské Barunce, která prodává saláty a bagety a poskytuje i posezení, si koupili koš, do kterého prodavačka účtenky automaticky odkládá.

Ve Veselé Vačici mají koš přímo pod pokladnou. „Je to neekologické, je to dřevo, jsou to stromy. Vydávat v elektronické době papírové účtenky je naprosto zbytečné,“ řekl Kahwaji.

Další tisícovku navíc utratí měsíčně kvůli kvalitnějšímu připojení k internetu a dalších 1000 korun navíc si bere účetní, která má s administrativou více práce.

(pel)