Den daňové svobody v České republice připadá v roce 2017 na 29. května.

Češi budou letos na odvod daní pracovat 149 dní v roce. Den daňové svobody připadne podle Liberálního institutu v roce 2017 na 29. května. Je to o den později, než je průměr zemí Organizace pro hospodářskou spolupráci (OECD).

„Je skvělé, že se po mnoha letech Den daňové svobody podívá do května. Důvody však nelze hledat u vlády, ta na svoje výdaje bude chtít opět více peněz daňových poplatníků, než vloni. Vládní výdaje rostou, ale naštěstí ještě rychleji roste produkce,“ okomentoval letošní termín ředitel Liberálního institutu Dominik Strouhal.

Dnem daňové svobody se označuje pomyslná hranice v kalendářním roce, od které jde veškerá mzda na konto občana. Do té doby celý jeho příjem připadá státu.

Podle Strouhala je současný hospodářský růst z velké části pouze tlačen uměle navyšovanou poptávkou díky levným úvěrům.

„Nízké úrokové sazby a rekordní množství hypoték zvyšují množství peněz v oběhu a s ním i poptávku nejen po nových domech a bytech, ale zprostředkovaně i po všem, čeho bohatnoucí lidé chtějí více. Většina takového růstu je však na dluh a v budoucnosti se při otřesech může Den daňové svobody snadno dostat zpět do půlky června, kde byl při poslední finanční krizi,“vysvětlil Stroukal.

Letošní den daňové svobody je v Česku o den později, než je průměr zemí OECD.

„Česko patří do první desítky zemí v Evropě a je třetí v rámci EU za Irskem a Estonskem,“ uvedl Strouhal.

Celkově podle něj v zemích platícím eurem nastane den daňové svobody 24. června. Ve srovnání se Spojenými státy je to ovšem dlouhodobě později. Například letos v USA vychází den daňové svobody na 18. květen.

Dny práce na stát 2005-2017 (Zdroj: Den daňové svobody)

Celosvětově nejlepšího výsledku letos dosáhlo Irsko, kde „na sebe“ občané pracují už od 20. dubna.

Následuje Jižní Korea s dnem daňové svobody připadajícím na 26. dubna. Naopak nejpozději se daňové zátěže zbavují ve Finsku (28. července) a ve Francii (25. července).

 „Mnohem raději bychom viděli posun Dne daňové svobody směrem k začátku roku přirozenou cestou, tedy technologickým pokrokem, mezinárodním obchodem, vyšší produktivitou a zejména nižšími vládními výdaji,“uzavřel Stouhal.

Liberální institut při svém výpočtu vychází z kalkulací OECD. Tato metodika využívá odhad poměru veřejných výdajů na hrubém domácím produktu a umožňuje tak porovnat vývoj českého dne daňové svobody s vývojem v dalších zemích.

Deloitte: Češi budou na stát pracovat 169 dní

Podle výpočtů společnosti Deloitte, která využívá jiné metodiky, připadne den daňové svobody až na 17. června, stejně jako loni. Češi budou podle Deloitte pracovat na odvod daní 169 dní. Přibližně stejně jako Češi na tom budou i Nizozemci, Portugalci a Němci. Nejvíce dnů budou daně pro stát odvádět poplatníci v Belgii a Lucembursku, naopak nejméně v Bulharsku a Rumunsku.

„Daňový systém se v letošním roce výrazněji nezměnil. Sazby daní zůstaly pro rok 2017 beze změny. Z dílčích úprav ovlivní objem vybraných daní, respektive celkovou daňovou zátěž, zvýšení daňového zvýhodnění na druhé dítě, na třetí a na další, a zvýšení slevy za umístění dítěte ve školce, tzv. školkovné,“ vysvětlil David Marek, hlavní ekonom společnosti Deloitte.

Proti loňskému roku se zvýšil také limit slevy na dani za umístění dítěte v mateřské škole nebo v obdobném zařízení. Podle společnosti Deloitte je z pohledu celkového inkasa daní nejvýznamnější změnou letošního roku rozšíření elektronické evidence tržeb.

 “Toto opatření by mělo kompenzovat vliv výše uvedených parametrů daňového systému a datum dne daňové svobody by tak mělo zůstat stejné jako loni,” řekl Marek.

I když je český daňový systém obecně stejný, jako v ostatních zemích EU, určitá nejistota mezi daňovými poplatníky trvá, a to díky častým změnám daňových zákonů.

(pel)