Za necelého půl roku fungování uložili kontroloři z berních úřadů za prohřešky proti EET celkem 347 pokut v souhrnné výši 2,1 milionu korun.

EET v Česku drtí podnikatele intenzivními kontrolami a mastnými pokutami. Za půl roku fungování elektronického on-line kontrolního systému museli podnikatelé na pokutách za „prohřešky proti EET“ státu zaplatit 2,1 milionu Kč. Berní úředníci provedli 30 222 kontrol, při kterých „odhalili“ 4833 nedostatků.

Do systému elektronické evidence tržeb, který ministerstvo financí pod vedením šéfa ANO Andreje Babiše zavedlo v prosinci loňského roku, je zapojeno zhruba 148 tisíc podnikatelů. Ti za necelého půl roku vydali zákazníkům celkem 1,35 miliardy účtenek, jež současně on-line zaevidovali státní úředníci.

Kontroloři z berních úřadů uložili za prohřešky proti EET celkem 347 pokut v souhrnné výši 2,1 milionu korun.

Z celkově odhalených 4833 „nedostatků“ šlo ve 2342 případech o nevystavení účtenky. V 1186 případech spočíval „prohřešek“ v nezaslání údajů do systému EET.

Dalších 640 „případů“ provinění proti Babišově systému se týkalo „neumístění informačního oznámení o evidenci tržeb“.

Neplnění tzv. „oznamovací povinnosti“ zjistili kontroloři v 618 případech.

Státní kontrolní on-line systém EET se naostro rozběhl 1. prosince 2016 pro restaurace a ubytování.

Začátkem března 2017 dopadla povinnost sdílet se státem veškeré informace o tržbách i na podnikatele ve velkoobchodu a maloobchodu.

Třetí fáze EET začne 1. března 2018. Týkat se bude stánkového prodeje občerstvení (bez zázemí pro hosty ve formě stolů a židlí) a také prodeje na farmářských trzích a služeb účetních, advokátů i lékařů.

Od června 2018 se do kontrolního systému mají zapojit také vybraní řemeslníci či další služby.

Ministerstvo financí zvažuje, že pro třetí a čtvrtou fázi elektronické evidence tržeb dočasně z povinnosti evidovat tržby zprostí nevidomé a slabozraké podnikatele. (sfr)