Pardubická RETIA představí na veletrhu IDET 2017 špičkové obranné technologie. Na snímku ReVisor radiolokátor zbraně.

Pardubická společnost RETIA, zabývající se vývojem a výrobou radiolokačních technologií a speciální elektroniky, představí na veletrhu IDET 2017 špičkové obranné technologie. Veletrh se koná ve dnech 31. května až 2. června na brněnském výstavišti a je tradiční událostí v oblasti obranných a vojenských technologií.

Od konání posledního IDETu v roce 2015 si RETIA připsala další úspěchy, což bude odrážet i expozice firmy. Jde například o spolupráci s izraelskou společností ELTA na projektu nových radarů MADR pro českou armádu. Zástupci Ministerstva obrany ČR vybrali typ ELTA EL/M-2084, pro nějž bude RETIA zajišťovat výrobu komponentů a servisní služby po celou dobu životnosti radarových systémů.

Pokračují také dodávky radarů ReVISOR pro Armádu České republiky. V letošním roce již RETIA předala jeden kus, další dodá ještě v průběhu tohoto roku. Na veletrhu IDET 2017 RETIA mimo jiné předvede modelovou situaci detekce vzdušného cíle právě radarem ReVISOR a také vyhodnocení úspěšnosti střelby na cíl pomocí systému RetTRACK. Tento optický systém umožňuje zaznamenávat průběh útoku na cíl a provádět jeho následný vysoce přesný rozbor úspěšnosti palby.

RETIA se může také pochlubit nedávným úspěšným završením dodávek pro unikátní systém Alliance Ground Surveillance (AGS) Severoatlantické aliance, jenž slouží k monitorování pozemní situace v určené oblasti a lokalizaci cílů na zemi i moři. RETIA v rámci tohoto aliančního programu dodala speciální mobilní kontejnerové pracoviště operátorů, kteří budou vyhodnocovat informace získané z bezpilotních prostředků.

Společnost RETIA patří mezi pravidelné a tradiční vystavovatele na veletrhu IDET. I letos představí odborníkům a veřejnosti produkty patřící ke světové špičce v oboru pozemní protivzdušné obrany a speciální elektroniky. Zástupci společnosti RETIA uvítají návštěvníky v hale P na stánku číslo 085.

Veletrh IDET, který se koná jednou za dva roky, je koncipován jako proexportní platforma pro český obranný a bezpečnostní průmysl. Koná se s podporou a za účasti nejvýznamnějších politických a vojenských představitelů České republiky. Jde o jednu z nejdůležitějších událostí svého druhu ve střední Evropě, o čemž svědčí i počty vystavovatelů a návštěvníků.

V roce 2015 například na brněnském výstavišti předvedlo své produkty a služby na 488 vystavovatelů z 35 států. Navštívilo jej množství oficiálních delegací a zástupci armád z více než 30 států světa a bránami veletrhu prošlo téměř 30 tisíc návštěvníků z více než 50 zemí.

(pel)