Obyvatelé v Česku mají velkou obavu o svoji životní úroveň v penzijním věku. Většina z nich nevěří, že by z důchodu mohla vyžít.

Stáří a důchod jsou černou můrou obyvatel ČR. Většina obyvatel Česka nevěří, že se dá vyžít z důchodu. Přesto značná část z nich situaci nemůže kvůli chudobě řešit například spořením na důchod. Ukázal to průzkum agentury STEM/MARK, který si nechala vypracovat Asociace penzijních společností ČR.

Čtyři z pěti Čechů se domnívají, že ze státem vypláceného důchodu lze ve stáří vyžít jen částečně nebo vůbec. Přesto si 40 procent z nich netvoří vlastní rezervy. Polovina si to z finančních důvodů nemůže dovolit, a další plánují začít spořit na důchod ve čtyřiceti letech nebo ještě později.

Začít spořit ve čtyřiceti, jak o tom někteří Češi uvažují, ale nemusí být dostačující. Zvláště pokud budou na důchod odkládat jen průměrných 700 korun.

Do důchodu si v takovém případě naspoří i se započtením státního příspěvku a průměrného ročního zhodnocení ve výši čtyř procent 317 tisíc korun. Češi přitom momentálně v důchodu stráví zhruba 24 let.

Naspořená suma tak odpovídá přilepšení ve výši 1100 korun měsíčně. Průměrný důchod v Česku přitom na začátku roku 2017 činil 11 750 korun, což odpovídá zhruba 40 procentům průměrné mzdy.

Podle údajů Asociace penzijních společností ČR v penzijních fondech spoří celkem 4,5 milionu lidí. Většina má přitom starší penzijní připojištění, které šlo uzavřít jen do prosince roku 2012.

V nových účastnických fondech spoří momentálně 600 tisíc lidí.

Průzkumu se zúčastnilo 509 lidí ve věku od patnácti do pětašedesáti let. (sfr)