Terorista Abedi v Manchesteru vraždil díky penězům britských daňových poplatníků. Státní dotace džihádistům jsou v Británii masový problém.

Teroristu Abediho, který spáchal sebevražedný atentát na koncertu v Manchesteru, platili britští daňoví poplatníci. Abedi čerpal studentské půjčky, díky kterým mohl nejenom připravit atentát, ale současně se za tyto peníze i jezdil „školit“ do Libye. Vyloučeno není ani to, že současně dostával peníze přímo od teroristické organizace Islámský stát. 

Sebevražedný atentátník, který provedl bombový útok na koncertu v Manchesteru, Salman Abedi, čerpal v Británii studentskou půjčku, díky které měl dostatek prostředků na přípravu svého teroristického činu.

V letech 2015 a 2016 podle zdrojů britského deníku Telegraph využil dvě půjčky po sedmi tisících librách. Britští daňoví poplatníci tak atentátníkovi fakticky poskytli v přepočtu zhruba 425 tisíc korun…

Právě tyto studentské půjčky jsou snadno dostupným zdrojem pro teroristy, z něhož mohou financovat své vražedné aktivity namířené proti mírumilovným daňovým poplatníkům.

Jedinou podmínkou pro získání takových půjček (v případě Abediho šlo fakticky o dar, neboť své půjčky již nebude schopen splácet) je dostat se na univerzitu.

Podle Telegraphu je možné, že Abedi vedle uvedených půjček ve výši 14 tisíc liber čerpal také měsíční příspěvek ve výši 250 liber (více než 7,5 tisíce Kč). Vyloučena však není ani možnost, že Abedi dostal peníze od Islámského státu.

Manchesterský sebevražedný útočník, který bombou usmrtil nejméně 22 lidí, mezi nimiž byli i děti, v Británii nikdy nepracoval. Přesto měl prostředky na to, aby opakovaně létal do Libye a pravděpodobně také do Turecka a Německa.

Je dokonce možné, že mu prostředky z kapes britských daňových poplatníků chodily na účet i v době, kdy prodělával výcvik Islámského státu v Libyi. Naučit se tam mohl i výrobu bomby, kterou na sobě odpálil v koncertní hale.

Tři dny před útokem v Manchesteru poslal Abedi svému mladšímu bratrovi do Libye 2,5 tisíce liber (více než 80 tisíc korun)…

Jak potvrzují osoby znalé prostředí, je udělování studentských půjček teroristům v Británii masovou záležitostí. Tyto fondy jsou k okamžité dispozici studentům, včetně džihádistů a to bez jakékoliv prověrky příjemců těchto peněz. Policie přitom nemá jakékoliv informace o tom, kolik džihádistů tyto prostředky od státu v Británii čerpá. (sfr)