Prezident Trump zatím drží předvolební slib: na summitu zemí G7 odmítl podpořit klimatickou dohodu, která má za cíl čelit globálnímu oteplování.

Klimatická dohoda z Paříže, jejímž cílem je „bojovat“ s údajným globálním oteplováním planety, se ocitla v nejistotě. Americký prezident Donald Trump na setkání lídrů „nejvyspělejších zemí světa“, G7, tuto klimatickou dohodu nepodpořil. Vzal si však týden na to, aby se v této věci definitivně rozhodl.

Trump tak prozatím postupuje v souladu se svou předvolební rétorikou, v níž odmítal jak globální oteplování, tak mezinárodní klimatickou dohodu, která má údajnému oteplování čelit. Ještě během volební kampaně označil dohodu za nevýhodnou pro USA a slíbil ji zrušit, pokud se stane prezidentem.

Šest ze sedmi zemí skupiny G7, Kanada, Francie, Německo, Itálie, Japonsko a Británie, se na summitu zavázalo podporovat naplňování pařížské dohody o ochraně klimatu. USA se však k tomuto závazku nepřipojily.

„Spojené státy americké jsou v procesu revidování své politiky o změnách klimatu a pařížské dohody, tudíž se nepřipojují ke konsensu v této problematice,“ uvádí se v závěrech summitu.

Ostatní země G7 a Evropská unie v rámci summitu potvrdily „silný závazek“ hladce naplňovat pařížskou dohodu.

Lídři zemí G7 na summitu v italské Taormině schválili prohlášení o společném boji proti terorismu a násilnému extremismu.

Neuspokojivá diskuse

Německá kancléřka Angela Merkelová označila diskusi zemí G7 o klimatu za obtížnou a „neuspokojivou“. Dodala, že po jednání nemá žádný náznak, zda americký prezident Donald Trump dohodu podpoří, či ne.

Americký prezident na sociální síti napsal, že konečné rozhodnutí ve věci pařížské klimatické dohody učiní příští týden.

Do závěrů z jednání summitu by proto mělo být zakotveno, že Spojené státy mají ještě čas na rozhodnutí, zda pařížskou dohodu o globální ochraně klimatu z roku 2015 podpoří.

Dokument o celosvětové ochraně klimatu loni v září odsouhlasila administrativa tehdejšího amerického prezidenta Baracka Obamy, čímž byl ratifikační proces v USA formálně ukončen. Protože ale o dohodě nehlasoval americký Senát, není smlouva pro USA právně závazná. Prezident Trump ji tedy může vypovědět.

Pařížská dohoda o globálním snižování emisí skleníkových plynů nabyla účinnosti v listopadu 2016.

Ze 195 signatářů ji dosud ratifikovalo 147 zemí.

Česká republika však zatím ratifikaci dohody nedokončila. (sfr)