Emmanuel Macron chce bránit mobilitě pracovní síly v rámci EU. Nechce, aby ve Francii pracovali "lidé z východu EU".

Prezident Emmanuel Macron vyrazil do boje proti základním principům Evropské unie (EU). Chce zabránit lidem z Česka a východu EU pracovat ve Francii. Migrace muslimů novému francouzskému prezidentovi nevadí, ale chce bojovat s migrací východních Evropanů do Francie za prací.

Macron vyzval Evropskou unii k omezení  přílivu levné pracovní síly z východu osmadvacítky do zemí jako je Francie. Podle něj příliv Východoevropanů pracujících za nízké mzdy při pobytech ve Francii oslabuje podporu, jíž se EU v zemi těší.

Nový prezident je odhodlán reformovat Francii a oživit její ekonomiku. EU by podle něj měla chránit standardy sociálního zabezpečení.

„Vedle této Francie, která se reformuje, transformuje a celkově obnovuje, potřebujeme Evropu, která ochraňuje,“ prohlásil Macron.

Vlády členských zemí Evropské unie jsou rozdělené přibližně na chudší východ a bohatší západ v náhledu na pravidla, na jejichž základě mají být například čeští řidiči kamionů nebo litevští zedníci krátkodobě vysíláni do Francie a dalších západoevropských států.

Tyto země nechtějí, aby tam tito lidé pracovali za mzdy odpovídající úrovni běžné v jejich zemích. Tyto mzdy přitom často nedosahují ani zákonných úrovní minimálních mezd na západě EU.

Macron i Juncker ve čtvrtek zdůraznili, že proti dumpingu v sociální a daňové oblasti je třeba bojovat.

„Podporujeme komisi v tom, že v jedné zemi musí být stejná práce ohodnocena stejnou mzdou,“ zdůraznil Macron.

Do Evropského parlamentu by se měla brzy dostat směrnice o vysílání pracovníků, která řeší podmínky pro zaměstnance, které vyšle firma do zahraničí.

Zatímco ve Francii Macron brojí proti pracovníkům z východní Evropy, nová data z Velké Británie ukazují, že příliv pracovníků zejména z Rumunska a Bulharska je znatelný. Za poslední kvartál roku 2016 počet zaměstnaných Britů vzrostl o 70 tisíc. Počet zaměstnaných cizinců vzrostl o 233 tisíc, z toho 190 tisíc jsou občané států EU.

(pel)