Holding CZECHOSLOVAK GROUP a automobilka TATRA TRUCKS předvedou své produkty na veletrhu IDET 2017. Na snímku obrněné vozidlo TITUS kategorie MRAP. (Foto: CSG)

Holding Czechoslovak Group (CSG) se chystá s automobilkou Tatra Trucks na tradiční veletrh obranných technologií IDET v Brně. Na výstavě CSG představí celou škálu nejnovějších výrobků ze svých portfolií. Veletrh proběhne ve dnech 31. května až 2. června na brněnském výstavišti.

Holding CZECHOSLOVAK GROUP (CSG) vytváří ze svých podniků funkční celek, který umožňuje nabízet synergické produkty a služby. Proto se na IDETu 2017 představí hned několik jeho firem, jako jsou TATRA DEFENCE VEHICLE, EXCALIBUR ARMY, EXCALIBUR INTERNATIONAL, KARBOX nebo MSM GROUP.

Hlavními exponáty expozice CSG budou nejnovější provedení bojového vozidla pěchoty Pandur II 8×8 s dálkově ovládanou bojovou věží Samson Mk II z produkce společnosti TATRA DEFENCE VEHICLE a také nový raketomet BM-21 MT 4×4 od společnosti EXCALIBUR ARMY. Ten je se zcela novým systémem řízení palby, který přináší zbraňovému systému velkou autonomii při bojových operacích.

Pandur II 8×8 Samson Mk II (Foto: CSG)

EXCALIBUR ARMY také předvede ve venkovní expozici například raketomet RM-70 Vampire 4D a mostní automobil AM-50 EX, oba na podvozcích TATRA FORCE 8×8. Nebude chybět ani novinka v podobě modernizovaného tanku T-72 4 Scarab s nainstalovanými bloky moderního dynamického pancéřování.

Společnost EXCALIBUR INTERNATIONAL na veletrhu IDET 2017 představí dva typy z rodiny unikátních bezpilotních letounů CANTAS. Tyto stroje vynikají schopností svislého startu a přistání a nabízejí široké možnosti použití jak v ozbrojených silách, tak i v bezpečnostních nebo záchranných složkách.

Slovenskou část holdingu CSG bude zastupovat MSM Group, která představí celou škálu munice pro ruční zbraně i dělostřelectvo.

Raketomet RM-70 Vampire 4D (Foto: CSG)

Na veletrhu IDET 2017 nebude chybět ani tradiční vystavovatel, automobilka TATRA TRUCKS. Hlavním lákadlem vnitřní expozice Tatry bude obrněné vozidlo TITUS kategorie MRAP, o které projevila zájem i česká armáda a které vzniklo ve spolupráci s francouzskou zbrojovkou NEXTER SYSTEMS.

V  několika provedeních bude k vidění i stěžejní typ vojenské produkce automobilky TATRA FORCE, a to se standardní kabinou či čtyřdveřovou kabinou se zvýšenou balistickou a protiminovou ochranou. Úplnou novinkou bude prezentace speciálního vleku s podvozkem tatrovácké koncepce určeného především pro vojenské aplikace.

Současnými klíčovými partnery holdingu CSG a automobilky TATRA TRUCKS v oblasti obranných technologií a vojenské výroby jsou například korporace General Dynamics European Land Systems (GDELS), francouzský výrobce NEXTER SYSTEMS a izraelská společnost Plasan.

Bezpilotní letoun Cantas E (Foto: CSG)

GDELS na letošním IDETu představí nejnovější provedení pásového obrněného vozidla ASCOD, které je jedním z kandidátů pro výběrové řízení na nové bojové vozidlo pěchoty pro českou armádu. Není také bez zajímavosti, že izraelský Plasan, který vyvíjí a vyrábí komplexní systémy ochrany vozidel, a se kterým TATRA TRUCKS spolupracuje při vývoji pancéřovaných kabin pro svá vozidla, získal krátce před zahájením letošního IDETu od asociace NDIA vysoce prestižní ocenění Red Ball Express za rok 2017.

Veletrh IDET, který se koná jednou za dva roky, je koncipován jako proexportní platforma pro český obranný a bezpečnostní průmysl. Koná se s podporou a za účasti nejvýznamnějších politických a vojenských představitelů České republiky.

Mostní automobil AM-50 EX (Foto: CSG)

Jde o jednu z nejdůležitějších událostí svého druhu ve střední Evropě, o čemž svědčí i počty vystavovatelů a návštěvníků. V roce 2015 například na brněnském výstavišti předvedlo své produkty a služby na 488 vystavovatelů z 35 států. Navštívilo jej množství oficiálních delegací a zástupci armád z více než 30 států světa, bránami veletrhu prošlo téměř 30 tisíc návštěvníků z více než 50 zemí a akreditovalo se přes 160 novinářů.

(pel)