Migranti znovu zaútočili, tentokrát na řidiče kamionů ve Francii. Uprchlíci zatarasili silnice v Calais a chtěli se dostat na palubu nákladních vozů.

Migrace násilníků do Evropy je v plném proudu. Uprchlíci zaútočili ve Francii na řidiče kamionů. Běženci, kteří se chtějí dostat do Velké Británie, vytvořili na silnicích v Calais překážky. Na automobily házeli kameny a dřevo ve snaze zastavit řidiče.

„Udělali zátarasy pomocí popelnic, a pak se pokusili zastavovat kamiony směřující do Anglie, aby se mohli dostat na palubu,“ citoval deník Daily Mail místní policejní zdroj, podle kterého k útokům došlo těsně po 4 hodině ráno.

Akce prý byly „velmi dobře koordinované“.

Dav migrantů rozbil některým autům čelní skla a prorazil jim pneumatiky ve snaze přinutit řidiče, aby běžence pustili do aut. Jeden řidič kamionu byl hospitalizován kvůli zranění nosu. Skupinu násilníků musela rozhánět policie.

„Házeli silnici různé zátarasy, kameny a kusy dřeva ve snaze zastavit auta a vytvořit kolony, které by jim umožnily dostat se na nákladní automobily. Většině zúčastněných se podařilo utéct v době, kdy dorazila policie, takže nemáme jejich totožnost nebo národnost,“ uvedl policejní zdroj.

https://www.youtube.com/watch?v=yimMJMGQOdw

Britská organizace Freight Transport Association (FTA) vyzvala vládu, aby lobbovala u francouzských orgánů za ochranu řidičů v Calais.

„Francouzská vláda musí podniknout bezodkladné kroky, aby bylo zajištěno, že oblast je odpovídajícím způsobem hlídána a že řidiči přepravující zboží jsou chráněni tak, aby mohli i nadále volně jezdit mezi Francií a Velkou Británií,“ řekla Pauline Bastidonová, zástupce sdružení.

Souhlasí s ní i David Sagnard, předseda francouzské Národní federace silničních přepravců.

„Stát musí dělat vše pro to, aby znovu nedošlo k zřizování migračních táborů v Calais, a pak musí umístit zátarasy zpět na jejich jejich místo,“ uvedl.

Zhruba před půl rokem byl nechvalně známý uprchlický tábor v Calais přezdívaný „Džungle“ stržen a lidé z něj odvezeni do jiných zařízení po celé Francii.
(pel)