Tisíce demonstrantů v Brazílii požadují odstoupení prezidenta Michela Temera. Zdemolovali několik budov a zapálili ministerstvo zemědělství,

Brazilcům došla trpělivost a pokusili se vzít si zpět vládu v zemi. Tisíce demonstrantů protestovaly v brazilské metropoli, kde zdemolovali několik vládních budov a zapálili ministerstvo zemědělství. Protestující Brazilci požadovali odstoupení brazilského prezidenta Michela Temera obviňovaného z korupce.

Demonstranti poničili několik vládních budov; způsobili požár ministerstva zemědělství a na ministerstvu kultury rozbili skleněné výplně vchodových dveří. Na záběrech zveřejněných na interenetu jsou vidět i vyházené dokumenty a rozbité počítače. Policie pak evakuovala budovy všech ministerstev a proti demonstrantům použila slzný plyn.

Lidé nesli transparenty s hesly „Pryč s Temerem“ nebo a „Přímé volby“. Demonstraci svolala brazilská levice a odbory ve snaze podpořit požadavek na odstoupení prezidenta, jehož generální prokuratura viní z korupce a maření spravedlnosti.

Podle odhadů policie bylo v ulicích města Brasília až 35 tisíc demonstrujících. Protesty byly nahlášeny i z jiných částí země.

Podle sdělení ministerstva obrany bylo na ochranu vládních objektů nasazeno 1500 vojáků. Ministerstvo vnitra vydalo varování před použitím střelných zbraní při protestech, při nichž byla údajně jedna osoba zraněna. Zvláštní ochranu má podle Temerova středečního dekretu i prezidentský palác.

Vlnu protestů odstartovala informace o zvukové nahrávce, na níž Temer odsouhlasil uplacení bývalého předsedy dolní komory parlamentu Eduarda Cunhy. Ten byl letos odsouzen za korupci k 15 letům a čtyřem měsícům vězení. Peníze měl údajně dostat za to, že nebude vypovídat výměnou za snížení trestu.

Temer v posledním týdnu několikrát řekl, že neodstoupí. V posledních dnech ale ztrácí podporu čím dál většího počtu lidí, včetně své Strany brazilského demokratického hnutí (PMDB). Pro volbu novéh prezidenta se vyslovil i šéf frakce PMDB v Senátu Renán Calheiros.

Šestasedmdesátiletý Temer stojí v čele Brazílie od loňska, kdy nahradil z pozice viceprezidenta tehdejší prezidentku Dilmou Rousseffovou. Tu sesadil v procesu impeachmentu parlament kvůli neústavním manipulacím.

(pel)