Sebevražedný atentátník z Manchesteru byl zapálený muslim, který do Británie přišel z Libye. Mladík sympatizoval s Islámským státem a nedávno se měl vrátit z Libye.

Migrace se stává čím dál větší hrozbou. Teroristický útok na koncertě v Manchesteru spáchal Salman Abedi, který do Británie přišel z Libye. Sebevražedný atentátník byl radikální muslim, který sympatizoval s Islámským státem (IS). Policie nyní prověřuje, zda byl napojen přímo na teroristickou organizaci, která operuje právě z Libye.

Abedi se narodil roku 1994 rodičům, kteří uprchli z Libye před režimem plukovníka Muammara Kaddáfího. Strávili několik let v Londýně, pak se přesunuli do Manchesteru, kde otec rodiny svolával modlitby v mešitě na jižním předměstí Didsbury. V mešitě, která se hlásí k modernímu a liberálnímu výkladu islámu, pomáhal i Salmanův bratr.

Podle místního imáma byl Salman Abedi nebezpečný extremista.

„Když jsem mluvil o Islámském státu, viděl jsem v jeho tváři nenávist. Vídával jsem v jeho tváři nenávist a věděl jsem, že tenhle člověk mě nemá rád. Nepřekvapuje mě to,“ zavzpomínal.

Abedovi rodiče dnes údajně opět žijí v Libyi, kam se vrátili po Kaddáfího pádu v roce 2011. Nedávno se měl odtamtud do Británie vrátit i samotný Salman Abedi. V Libyi podle nepotvrzených zpráv strávil tři týdny.

 „Před třemi týdny odjel do Libye a před pár dny se vrátil,“ řekl Abediho spolužák z vysoké školy.

Objevily se také dosud nepotvrzené informace, že Abedi strávil nějaký čas také v Sýrii.

Útočník byl policii znám, ale nesledovali ho, protože se nedomnívali, že by mohl provést násilný čin. Abedi se v pondělí v noci odpálil v Manchesterské aréně, kde právě skončil koncert americké zpěvačky Ariany Grandeové. Do předsálí zřejmě zvenčí pronikl proto, že organizátoři otevřeli východy a nekontrolovali už, kdo se případně do haly vrací. Zemřelo 22 lidí včetně dětí a dalších 59 bylo zraněných.

Manchester je domovem velké komunity imigrantů z Libye. Sousedé uvedli, že Abediho rodina čas od času vyvěsila na domu vlajku své vlasti.

Policie nyní prověřuje, zda Abedi útočil sám, nebo jestli byl ve spojení s někým, kdo mu třeba pomohl vyrobit bombu. K atentátu se už stejně jako k dalším útokům v Evropě z poslední doby přihlásil Islámský stát.

Podle agentury Reuters je však v prohlášení Islámského státu řada nesrovnalostí. IS neuvedl jméno atentátníka, ačkoli tak při svých útocích zpravidla činí. Naopak na sociální síti Telegram psal o tom, že nálož byla „nastražena na shromáždění křižáků“.

(pel)