Brusel přišel s plánem, který počítá s povinnou kvótou evropských filmů a větší kontrolou internetu.

Evropská unie (EU) odsouhlasila opatření na propagaci evropských filmů a kontrolu internetu. Podle nového nařízení mají evropské filmy a TV pořady tvořit 30 procent obsahu služeb pro streamování videí jako Netflix a Amazon Prime Video. Firmy provozující sociální média budou muset více kontrolovat obsah zveřejňovaných videí.

Podle nového plánu EU budou společnosti Facebook, Twitter nebo Google muset lépe potírat a eliminovat videa s nenávistnými projevy a obhajobami terorismu  na jejich internetových platformách. Opatření by se nemělo týkat živých přenosů, ale pouze uchovávaných videozáznamů.

Ministři v Bruselu odsouhlasili i požadavek, aby evropské filmy a televizní pořady tvořily 30 procent obsahu služeb pro streamování videí jako Netflix a Amazon Prime Video. Evropská komise původně chtěla kvótu stanovit na 20 procent.

Schválený plán zároveň umožní členským zemím, aby si od platforem na sdílení videí nárokovaly finanční příspěvky na produkci evropských děl.

Návrhy musí ještě odsouhlasit Evropský parlament.

Evropská komise loni společně s firmami jako Facebook, Twitter a YouTube zveřejnila kodex , který má napomoci v boji proti šíření nenávistných projevů na internetu. Firmy se podle kodexu mají snažit do 24 hodin od upozornění prověřit, zda je nějaký obsah závadný. V případě, že tomu tak bude, jej mají odstranit nebo k němu deaktivovat přístup.

Členské země mohou postihovat nebo blokovat obsah, který představuje skutečné a závažné podněcování k násilí a nenávisti. Součástí kodexu pro firmy je také závazek poskytovat informace o zákrocích členským zemím. Firmy také chtějí úžeji spolupracovat s organizacemi, které se na odhalování podobného obsahu specializují.

(pel)