Miloš Zeman pochválil Andreje Babiše (ANO) než ho odvolal z postu ministra financí. Novým šéfem státní kasy prezident jmenoval Ivana Pilného (ANO). (Foto: Twitter Jiří Ovčáček)

Andrej Babiš (ANO) ve vládě skončil. Prezident Miloš Zeman ho před odvoláním z funkce pochválil, poté novým ministrem financí jmenoval poslance Ivana Pilného (ANO). Babiš i po odchodu z vlády ponechá Agrofert ve svěřenském fondu.

Babišovo odvolání navrhl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na začátku května kvůli pochybnostem o ministrových příjmech a podezřením, že obcházel daně či ovlivňoval obsah médií, která dříve vlastnil. Zeman premiérovi nakonec v po obstrukcích vyhověl a Babiše odvolal.

Novým ministrem financí jmenoval poslance a šéfa hospodářského sněmovního výboru Ivana Pilného (ANO). Končícímu ministrovi prezident poděkoval.

„Byl to člověk, který vykonal v čele ministerstva práci, kterou nedokázal nikdo předtím,“ uvedl Zeman.

Prezident ocenil Babiše za výrazný rozpočtový přebytek v loňském roce, za zlepšení výběru daní a snížení daňových úniků.

„Možná proto ho provázela závist, která v české kotlině doprovází každého, kdo je úspěšný. Ze strany těch, kdo jsou méně úspěšní, nebo dokonce neúspěšní,“ dodal Zeman.

Babiš se pustil do Sobotky

„Moudřejší ustoupí. Neúspěšný ministr financí odvolává ministra financí, který měl nejlepší výsledky, zničil tu vládu, která mohla být nejlepší, ale já chápu, že preference ČSSD jsou nízké,“ řekl Babiš směrem k premiérovi Bohuslavu Sobotkovi při příchodu na Hrad, těsně před tím, než ho Zeman z vlády odvolal.

Babiš si vůči Sobotkovi nebral servítky.

„Odstranil mě proto, že jsem jeho soupeř a zneužil pozici na moje odstranění,“ řekl.

Jeho konec na postu ministra financí ale uvítal například předseda ODS Petr Fiala, kterému vadilo, že lídr hnutí ANO více sliboval, než konal.

„Odchází ministr financí, který udělal méně, než mohl, který víc namluvil, než udělal, a jehož politické praktiky nejsou slučitelné s principy demokracie,“ uvedl Fiala.

Babišovi vyčetl deficitní rozpočet a fakt, že nesnížil daně určitým skupinám obyvatel.

Naopak předseda TOP 09 Miroslav Kalousek nástup Pilného do čela ministerstva financí jako změnu nevidí.

„Andrej Babiš bude dál řídit ministerstvo financí, už ne z Letenské, ale z Agrofertu. Pan premiér dál ponese odpovědnost za jeho finanční čachry a skutečnou změnu můžou přinést pouze volby,” řekl Kalousek.

Po odchodu z ministerstva se na Babiše už nebude vztahovat zákon o střetu zájmů, a mohl by tak vyzvednout zpět ze svěřenských fondů holding Agrofert, který do nich vložil na počátku února. Minulý týden ale řekl, že se k takovému kroku nechystá.

(pel)