Severní Korea odpálila další balistickou raketu. Vůdce země Kim Čong-un uvedl, že "schvaluje nasazení tohoto zbraňového systému".

Severní Korea už může zaútočit. Balistické rakety jsou připraveny k vojenskému využití, prokázal nejnovější test. KLDR „úspěšně“ odpálila balistickou střelu středního dosahu. Na odpálení rakety údajně dohlížel i vůdce Kim Čong-un, který „schvaluje nasazení tohoto zbraňového systému“. 

Podle KCNA je otestovaná zbraň napříště připravena pro využití ve vojenských operacích.

Podle agentury AFP šlo o pozemní verzi rakety Pukguksong-2 odpalované jinak z ponorek a poháněné pevným palivem.

„Taktické a technické údaje jsou v souladu s požadavky strany a tento typ rakety se má rychle začít vyrábět ve velkém s cílem vyzbrojit strategické síly severokorejské lidové armády,“ citovala KCNA severokorejského vůdce.

Severní Korea v neděli z oblasti severně od Pchjongjangu odpálila balistickou raketu, která uletěla asi 500 kilometrů a dopadla do moře východně od Korejského poloostrova.

Kvůli raketám se sejde Rada OSN

Na žádost Spojených států, Jižní Koreje a Japonska, které nový odpal severokorejské rakety ostře odsoudily, se v úterý sejde Rada bezpečnosti OSN.

Japonsko vyjádřilo ostrý protest proti dalšímu raketovému testu, který je podle něho jasným a nepřijatelným porušením rezoluce OSN. Japonský premiér Šinzó Abe chce, aby se severokorejské raketové testy dostaly také na program jednání summitu zemí G7, který bude tento měsíc v Itálii.

Znepokojení dal najevo mimo jiné i Washington. Podle Bílého domu měla střela kratší dolet než ty, které Severokorejci odpálili při posledních třech zkouškách.

„Pokračující zkoušky jsou zklamáním, znepokojují nás,“ řekl americký ministr zahraničí Rex Tillerson,

Předchozí test balistické rakety Severní Korea podnikla minulou neděli. Také ten označila za úspěšný s tím, že cílem bylo ověřit schopnost střely nést velkou jadernou hlavici. Šlo o raketu Hwasong-12, která letěla zhruba 700 kilometrů.

Nedělní test byl 11. severokorejskou zkouškou rakety od začátku roku. Loni byly takových testů desítky a dvakrát šlo o jadernou zkoušku.

Severní Korea výzvy, aby svůj raketový a jaderný program zastavila, dlouhodobě ignoruje a tvrdí, že jde o její právo na sebeobranu. Jejím cílem je vyrobit takovou střelu, která by dokázala zasáhnout pevninu Spojených států.

(pel)