Končící ministr financí Andrej Babiš (ANO) slibuje v návrhu rozpočtu na rok 2018 zvyšování platů i důchodů.

Odcházející ministr financí Andrej Babiš (ANO) slibuje v návrhu státního rozpočtu na rok 2018 rozhazování peněz za cenu dalšího zadlužování. Porostou důchody a platy v sociálních službách. Přidáno dostane i armáda. Babiš současně potvrdil, že napřesrok počítá s deficitem 50 miliard korun. 

„Platy v sociálních službách jsou tragické a chceme je navýšit. Ten rozdíl vůči zdravotním sestrám je obrovský,“ řekl.

V příštím roce by stát proto chtěl platy těchto zaměstnanců zvýšit o 24 procent.

Peníze by podle končícího šéfa financí měl poskytnout resort ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové (ČSSD).

„Jsme přesvědčeni, že ty peníze na sociální služby v krajích se dají v rámci MPSV najít,“ uvedl Babiš.

Dle plánu si na více peněz přijdou i důchodci a to o 2,4 procenta, průměrný starobní důchod vzroste o 501 korun. V rozpočtu se to projeví částkou téměř 22 miliard. Původně přitom stát ve střednědobém výhledu státního rozpočtu, který předkládal minulý rok, počítal, že vyšší důchody zatíží rozpočet v příštím roce jen 16,7 miliardy.

Příští rok by si měla o 5,4 miliardy polepšit i armáda, čímž se výdaje na obranu vyšplhají na 1,13 procenta z HDP.

„Porostou i platby za státní pojištěnce, výzkum a vývoj nebo podpora sportu,“ dodal Babiš.

Na předpokládané výši deficitu se tak projeví především zvýšené mandatorní výdaje jako zvyšování důchodů a platů, ale i prostředků na obranu a sport.

Problémem při přípravě rozpočtu je podle Babiše také čerpání evropských peněz.

„Pokud resorty avizují nějaké čerpání a jejich odhady nefungují, tak není možné rozpočtovat,“ řekl.

Návrh rozpočtu již kritizovala opoziční ODS. Navrhovaný deficit 50 miliard korun je podle strany v době hospodářského růstu nepřijatelný.

„Schodek 50 miliard jen dokazuje klasickou socialistickou nezodpovědnost této vlády. V časech růstu se projídá, na horší zítřky se kašle,“ reagovala na návrh rozpočtu místopředsedkyně opoziční ODS Alexandra Udženija.

Předseda opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek už dříve uvedl, že Babiš lže, když tvrdí, že předložil návrh rozpočtu na rok 2018. Ze zákona podle něj vyplývá, že Babiš přijde pouze s limity pro jednotlivé kapitoly, což je spíše pracovní návrh k diskusi.

(pel)