Andrej Babiš navrhl jako nového ministra financí Ivana Pilného. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) s nominací souhlasil a předloží ho prezidentovi Miloši Zemanovi.

Andrej Babiš (ANO) navrhl za sebe na post nového ministra financí Ivana Pilného (ANO). Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) nominaci schválil a jmenování Pilného ministrem teď předloží Miloši Zemanovi. Premiér očekává, že prezident Babiše odvolá bezprostředně po svém návratu z Číny.

Pilný je schopen nastoupit na ministerstvo financí okamžitě, návrh na jeho jmenování zašle premiér na Hrad v řádu hodin. Andrej Babiš považuje vládní krizi za vyřešenou. Pokud bude mluvit se Zemanem, požádá ho, aby ho odvolal a jmenoval ministrem financí Pilného.

Předsedu sněmovního hospodářského výboru Pilného považuje Babiš za nezávislého člověka, který prý není žádnou jeho loutkou.

„Je to dobrý kandidát, je to zkušený člověk, v ekonomice se vyzná, dobře vystupuje na veřejnosti, je nezávislý. Má svoje názory, rozhodně to není moje loutka,” uvedl šéf ANO.

Sobotka zopakoval, že od ANO očekával nominaci odborníka, který ale zároveň není spojený s někdejší Babišovou společností Agrofert. Kvůli tomu předtím odmítl náměstkyni Alenu Schillerovou i ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO).

„Po tom rozhovoru, který jsem dnes s panem Pilným měl, jsem se rozhodl vyhovět této žádosti a jsem připraven navrhnout pana Pilného prezidentovi republiky,“ řekl.

Prioritou je nezávislost Finanční správy

Mezi priority Pilného by mělo patřit zajištění nezávislosti Finanční správy.

„Aby bylo možné vyšetřit všechna podezření, která stála i u návrhu na odvolání současného ministra financí,“ uvedl Sobotka.

Sobotka nevidí důvod pro to, aby s návrhem na jmenování Pilného nyní nějak taktizoval.

„Předpokládám, že ten návrh odešlu na Pražský hrad v řádu několika hodin. Není důvod na nějaké odkládání,“ řekl.

Premiér už v posledních dnech avizoval, že je v případě dalšího otálení hlavy státu připraven podat na Zemana kompetenční žalobu k Ústavnímu soudu.

Premiér chce odvolat Babiše z vlády kvůli nejasnostem ohledně jeho obchodů s Agrofertem a podezření z ovlivňování médií. Babiš obě záležitosti odmítá. Prezident Miloš Zeman uvedl, že o premiérově požadavku rozhodne po ukončení své návštěvy Číny. Hlava státu se do Česka vrátí v noci na čtvrtek.

Potenciální budoucí ministr financí Ivan Pilný je podnikatel a manažer, zakladatel české pobočky Microsoftu. V letech 1992 až 1998 byl generálním ředitelem Microsoftu ČR; poté působil jako prezident Sdružení pro informační společnost. V letech 2000 až 2001 byl předsedou předsednictva Českého Telecomu, v letech 2001 až 2002 ředitelem telekomunikační společnosti eTel.

Je společníkem či členem statutárních orgánů řady firem a organizací, mimo jiné byl prezidentem platformy Tuesday Business Network. Založil projekt Learn2Win a obecně prospěšnou společnost Pracujme chytřeji. Od roku 2014 je členem hnutí ANO, v letech 2009 až 2012 působil v neparlamentní politické straně Občané.cz, jejímž byl spoluzakladatelem a místopředsedou.

(pel)