V Německu zakázali nošení zahalujících oděvů, jako je nikáb (na fotografii), či burka. Zákaz však platí jen pro úřednice či vojačky ve službě ...

Německo se pokouší bránit islamizace. Zakázalo nošení nikábů a burek úřednicím a vojačkám. Německé úřednice a příslušnice armády nebudou moci mít při výkonu své funkce zahalen obličej. Německo schválilo zákon, který směřuje proti nošení burek a nikábů, které muslimským ženám zakrývají celé tělo a ponechávají jen mřížku nebo úzký průhled pro oči.

Pro široký zákaz úplného zahalování obličeje žen se před časem vyslovila i německá kancléřka Angela Merkelová.

Vysvětlila tehdy, že ukazování obličeje hraje důležitou rokli při komunikaci mezi lidmi.  S tím, že by mělo být zakázané tam, kde to je právně možné. Kancléřka také uvedla, že německé právo má vždy přednost před šaríou (islámské právo).

Všeobecný zákaz burek a nikábů by však byl v Německu zřejmě v rozporu s ústavou. Proto německá vláda rozhodla pouze pro částečné omezení, které se bude vztahovat jen na úřednice a vojačky.

Schválený zákon se týká i mužů, ale prakticky dopadne výhradně na ženy.

Podle některých odhadů však burku nebo nikáb nosí v Německu pouze dva tisíce muslimek z celkových 4,7 milionu muslimů žijících v Německu.

Pro zákaz nošení burek se podle průzkumu veřejného mínění z loňského roku vyslovily čtyři pětiny Němců.

Korán nepřikazuje jako povinný oděv burku. Zahalování těla a obličeje do hábitů (burka, nikáb) je vynález beduínů žijících v pouštích, kde měl takový oděv chránit proti písečným bouřím.

Burka tak podle všeho nesouvisí s náboženstvím. Nošení takových zahalujících oděvů ve skutečnosti nařizují teroristické organizace, když například burku zavedla v Al-Kajda v Afghanistánu. (red)