Andrej Babiš navrhl jakou svého nástupce ve funkci ministra financí dosavadní náměstkyni Alenu Schillerovou.

Andrej Babiš se už smířil se svým odvoláním z funkce ministra financí. Na uvolněnou funkci ministra miliardář Babiš nabídl náměstkyni Alenu Schillerovou, jejíž zeť David Rusňák je také miliardář a patří k silným osobnostem v brněnském hnutí ANO. Sociální demokraté se obávají to, že Schillerová bude dále blokovat postup finanční správy při vyšetřování případu Andreje Babiše.

Andrej Babiš oznámil, že počítá s tím, že ve vládě končí. Vládní krize bude podle něj ukončena tím, že ho prezident Miloš Zeman odvolá z vlády a jmenuje ministryní Babišovu dosavadní náměstkyni Alenu Schillerovou.

„Já budu odvolán na návrh pana premiéra podle Ústavy i při porušení koaliční smlouvy,“ uvedl Babiš pro jeden z deníků, které dříve přímo vlastnil a ovládal.

„Nechci být jablko sváru mezi panem prezidentem a panem premiérem. Nejlepší řešení je, aby pan premiér akceptoval našeho nominanta,“ prohlásil Babiš.

Informoval o tom, že premiérovi již poslal nominaci „profesionálního úředníka, který není členem žádné politické strany“.

Jde o dosavadní Babišovu náměstkyni Alenu Schillerovou.

K nominaci její osoby se skepticky vyjádřil ministr zahraničí a místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek.

Pochybnosti ČSSD

„To, že je to zrovna ta náměstkyně, která je spojena s tím, že blokovala řádný postup finančního úřadu v případě Andreje Babiše a Agrofertu, tak to mi žádnou radost nedělá,“ prohlásil Zaorálek.

Zdůraznil, že by mělo být jisté, že nový ministr financí dokáže zahájit správní řízení proti každému, kdo je podezřelý z daňových úniků.

Andrej Babiš čelí kritice kvůli tomu, že v minulosti nakoupil jednokorunové dluhopisy Agrofertu, který tehdy vlastnil. Nákup dluhopisů, které nepodléhají zdanění, část politiků, včetně premiéra Sobotky, kritizují a označují to za možný daňový únik.

Premiér Sobotka nominaci Aleny Schillerová nijak nekomentoval.

Babiš později odmítl výhrady ČSSD, že by náměstkyně Schillerová ovlivňovala činnost Finanční správy.

„Pokud chce pan premiér urychleně vyřešit krizi, tak paní náměstkyni urychleně přijme, bude ji akceptovat a odnese návrh na Hrad, aby pan prezident, až se vrátí, mě mohl odvolat a zároveň jmenovat paní náměstkyní novou ministryní a pana Brabce novým vicepremiérem. Myslím, že je to konkrétní řešení krize,“ uvedl Babiš.

Schilerová a zeť

Schillerová od ledna 2013 do června 2014 působila jako zástupkyně ředitele a vedoucí odboru metodiky a výkonu daní jihomoravského finančního úřadu. Následně rok a půl pracovala jako ředitelka odboru právního a daňového procesu Generálního finančního ředitelství.

Náměstkyní ministra Babiše se stala poté, co z ministerstva financí odešla její předchůdkyně Simona Hornochová. Zvítězila ve výběrovém řízení, kterého se zúčastnili tři kandidáti.

Její dcera Petra Rusňáková je členkou hnutí ANO a zastupitelkou městského zastupitelstva v Brně, kde působí jako radní se radní se zaměřením na marketing a cestovní ruch.

Její manžel (a tedy zeť nominantky Schillerové) David Rusňák má údajně významné, třebaže neoficiální, postavení v jihomoravském hnutí ANO. Rusňák vlastní finanční skupinu DRFG, která působí v oblasti nemovitostí, v telekomunikacích či v teplárenství.

Podle veřejných informací Rusňák daroval hnutí ANO před komunálními volbami 1,5 miliónu korun. Dcera náměstkyně Schillerové věnovala celostátnímu hnutí 200 tisíc Kč.

Server Neovlivní.cz uvedl, že Rusňák je rozhodující postavou brněnské stranické buňky ANO. Má prý na sebe navázanou podstatou část členské základny, což znamená, že „každý, kdo chce něco prosadit, musí se s ním domluvit“.

Samotný Rusňák však prohlásil: „Nic neovlivňuji, takže žádný vliv ani nemám”. Odmítl také, že by by svým byznysem byl propojen s působením města.

„Byznys s Brnem víceméně neděláme. Jedinou výjimkou je vstup skupiny DRFG do ateliéru, který projektoval univerzitní kampus v Brně,” vysvětlil Rusňák.

Schillerová ještě před svým příchodem do funkce náměstkyně ministra odmítla, že by její nástup ovlivnily sponzorské dary či kontakty Rusňákovy rodiny. (sfr)