Ministři komplikují prezidentovi Zemanovi jeho odlet do Číny. Požadují, aby nejdříve odvolal ministra financí a šéfa ANO Andreje Babiše.

Ministři nechtějí pustit prezidenta Miloše Zemana na jeho cestu do Číny. Nejdřív má odvolat ministra financí Andreje Babiše (ANO). Hnutí ANO zvažuje, že by odešlo z vlády. Vládní strany se přou o vypovězení koaliční smlouvy. 

Lidovečtí ministři Marian Jurečka a Daniel Herman řekli už při příchodu na vládu, kde probíhalo koaliční jednání, že nebudou hlasovat pro schválení cesty Zemana do Číny. Jejich předseda Pavel Bělobrádek však uvedl, že proti Zemanově cestě hlasovat nebude. Lidovci tedy nejsou v názoru jednotní.

KDU-ČSL ale už dříve­ vyzvala prezidenta, aby cestu do Číny odložil a do vyřešení vládní krize Česko neopouštěl. Stejně jako většina ústavních právníků tvrdí, že prezident si nemá klást podmínky a musí respektovat ústavu. Ústava i ústavní tradice podle šéfa lidovců Pavla Bělobrádka hovoří jasně.

„Prezident republiky odvolává člena vlády na návrh předsedy vlády. Tečka. To znamená, pokud takto konat nebude, nejedná v souladu s ústavou,“ zdůraznil předseda KDU-ČSL.

Zádrhelů je více

Není to jediná komplikace ohledně cesty. Už v úterý odmítli místo v letadle tři ministři za ČSSD, kteří původně letět měli – ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, ministr vnitra Milan Chovanec a ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík. Všichni oznámili, že v době vládní krize raději zůstanou doma.

Právě Zaorálka chtěl Zeman jmenovat premiérem po návratu z Číny, kdyby si nerozmyslel premiér demisi své vlády. Sobotka se chtěl ale vyhnout tomu, aby se prezident pokusil vyměnit pouze jeho a celá vláda i s Babišem by pokračovala dál.

Cesta prezidenta do Číny má stát předběžně 5,6 milionu korun a na cestu s hlavou státu míří i dva ministři za ANO – dopravy Dan Ťok a pro místní rozvoj Karla Šlechtová. Jen jeden ministr za ČSSD, Jiří Havlíček, který je v čele resortu průmyslu a obchodu, zatím svou cestu nezrušil.

ANO zvažuje odchod z vlády

Hnutí ANO na jednání koalice vyzvalo ČSSD, aby vypověděla koaliční smlouvu. To sociální demokraté odmítli. Hnutí vicepremiéra a ministra financí Andreje Babiše si chce vzít čas na rozmyšlenou, zda budou ve vládě pokračovat.

„Hnutí ANO vyzvalo sociální demokracii k vypovězení koaliční smlouvy – ta to odmítla. Výsledkem je to, že žádná ze stran nechce vypovědět koaliční smlouvu,“ komentoval šéf lidovců Bělobrádek.

Právě vypovězením koaliční smlouvy prezident Zeman podmiňoval Babišovo odvolání. Mnozí politici i právníci ale upozorňují, že něco takového není třeba, protože ústava je nadřazena koaliční smlouvě, a prezident tak musí ministry na návrh premiéra odvolat.

„Ústava hovoří jasně, prezident odvolá člena vlády, jestliže to navrhne předseda vlády, nad rámec toho není co dodat,“ zdůraznil také premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

(pel)