Indonéský soud odsoudil křesťanského guvernéra Jakarty k dvěma letům vězení za rouhání islámu.

Rozsudek indonéského osudu budí vážné obavy o další vývoj v největší muslimské zemi. Indonésie je se svými necelými 260 miliony obyvatel čtvrtou nejlidnatější zemí na světě. Muslimové přitom tvoří asi 87% populace.

Basuki Tjahaja Purnama zastával vlivný úřad guvernéra Jakarty od listopadu 2014. V letošních volbách ale křeslo guvernéra neobhájil. Ve druhém kole voleb, kde se rozhodovalo mezi dvěma kandidáty s největším počtem hlasů z prvního kola, zaostal za bývalým ministrem školství Anies Baswedanem.

Údajné rouhání vůči islámu mělo proběhnout během předvolební kampaně, kdy guvernér Purnhama na jednom shromáždění prohlásil, že lidé se jej mohou obávat volit, neboť jsou zastrašování a podváděni některými náboženskými skupinami, které k tomu zneužívají Korán, konkrétně verš 5:51, kde se mimo jiné praví: „Vy, kteří věříte! Neberte si židy a křesťany jako přátele…“.

Avšak i tato naprosto banální poznámka o Koránu měla za následek masové demonstrace muslimských věřících za urážku islámu a několik náboženských skupin podalo oznámení na policii za porušení indonéského zákona o urážce náboženství.

Věc dospěla k soudu, kde žaloba požadovala pro guvernéra podmíněný jednoroční trest. Soud, evidentně pod vlivem masových demonstrací, rozhodl o dvouletém nepodmíněném odnětí svobody. Purnama svým odsouzením přestal být guvernérem Jakarty a byl ihned po vynesení verdiktu odeslán do věznice, kde má strávit následující dva roky.

Představitelé islámských organizací vyjádřili na rozsudkem značnou nelibost, neboť dle jejich vyjádření ve své mírnosti velmi zaostal za očekáváním. Prezident Indonésie Joko Widodo vyzval všechny ke klidu a respektování rozhodnutí soudu.

Etnický Číňan a křesťan Basuki Tjahaja Purnama patří v dominantně muslimské zemi k dvojí menšině. Indonésané čínského původu tvoří asi 1% populace a křesťané necelých 10%. Jeho šance na propuštění z vězení spočívá v odvolacím řízení, které ale zatím nebylo zahájeno.

Basuki Tjahaja Purnama je přitom spojencem současného indonéského prezidenta, na jehož kandidátce byl zvolen zastupujícím guvernérem Jakarty. Nezbývá tedy než důrazně varovat všechny, kteří zvažují návštěvu Indonésie. Pokud guvernér Jakarty a prezidentův spojenec dostane dva roky za naprosto nevinnou poznámku o Koránu, jak by asi dopadl průměrný cizinec, který by se vyjádřil skutečně nelichotivě?

(mar)