Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) rezignuje kvůli dotační kauze ve sportu.

Ministryně školství a tělovýchovy Kateřina Valachová (ČSSD) podá kvůli dotačnímu skandálu demisi. Politička prý nechce poskytovat ministrovi financí Andreji Babišovi (ANO) záminku k tomu, aby odváděl pozornost od svých závažných problémů. Kvůli rozdělování peněz na sport skončila ve vazbě Valachové náměstkyně Kratochvílová a fotbalový boss Miroslav Pelta.

Ačkoli ještě dříve řekla, že za Kratochvílovou necítí odpovědnost, o dvě hodiny později uvedla, že v úřadu skončí. Rozhodla se prý tak na základě komentářů v médiích a podle reakcí veřejnosti.

„Chci podpořit politickou kulturu, tak jak ji prosazuje sociální demokracie, proto rezignuji na funkci ministryně školství,“ uvedla ministryně školství Kateřina Valachová.

Zdůvodnila to také tím, že nechce poskytovat ministru Babišovi záminku k tomu, aby odváděl pozornost od svých závažných problémů.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) Valachové poděkoval za zodpovědné rozhodnutí. které je v zájmu slušné politické kultury. Odmítl, že by šlo o tlak na Babiše. Otázku, kdo ji nahradí, nechtěl komentovat.

„Paní ministryně dokázala přijmout politickou odpovědnost, to u jiných politiků tak často nevidíme,“ komentoval.

Demisi žádali i Okamurovci

Okamžitou demisi Valachové požadovali i Okamurovci. Podle předsedy hnutí Tomia Okamury je dotační skandál jen důkazem neschopnosti ministryně vést resort.

„Neuvážené reformy, ideologizace školství, nárůst vlivu neziskových organizací v rezortu školství, to jsou charakteristické znaky práce této ministryně,“ uvedl Okamura.

Valachová se rozhodla rezignovat poté, co byla obviněna její náměstkyně Simona Kratochvílová a šéf Fotbalové asociace ČR Miroslav Pelta kvůli podezření z dotačních podvodů ve sportu.

Pelta je podezřelý, že naváděl Kratochvílovou a bývalého šéfa odboru sportu Zdeňka Břízu, jak nakládat s dotacemi pro sport. Dotace udělovalo právě ministerstvo školství, které dá ročně do fotbalu zhruba kolem 563 milionů korun.

„Souhlasím s tím, že situace je velmi vážná. Ihned jsem nařídila řadu opatření směrem k sekci sportu, aby bylo zajištěno její základní fungování a nebylo ohroženo sportování dětí a mládeže,“ prohlásila ministryně školství Kateřina Valachová.

Zadržená náměstkyně Kratochvílová je přitom dobrou kamarádkou ministryně. Obě mají rodinu v Brně a v Praze sdílely jeden byt. S Valachovou pracovala Kratochvílová už na Úřadu vlády pod tehdejším ministrem pro lidská práva Jiřím Dienstbierem. Právě Valachová podle Hospodářských novin navrhla, aby se Kratochvílová přihlásila do výběrového řízení na post náměstkyně pro sport.

Žádosti o sportovní dotace zpracovává na ministerstvu školství odbor sportu, jehož náměstkyní byla Kratochvílová. Ta se podle jednoho z vyšetřovatelů kauzy údajně domlouvala na přípravě devatenácti dotačních programů s předsedou Fotbalové asociace ČR Peltou ještě před jejich hodnocením expertní komisí. Posuzování komisí přitom předcházela formální kontrola žádostí na odboru ministerstva, kde mohly být některé projekty vyřazeny, vyplývá z podmínek poskytnutí dotací.

(pel)