Angela Merkelová vyhrála zemské volby ve Šlesvicko-Holštýnsku a má nakročeno stát se opět německou kancléřkou.

Angela Merkelová má našlápnuto stát se opět německou kancléřkou. Její Křesťanskodemokratická unie (CDU) vyhrála v zemských volbách ve Šlesvicko-Holštýnsku, kde získala 32 procent. Dosud vládnoucí sociální demokraté (SPD) spadli na 27,2 procent. Do zemského sněmu se dostala i protipřistěhovalecká Alternativa pro Německo (5,9 procent), liberální FDP (11,5 procent) a Zelení (12,9 procent). 

Složení nové zemské vlády ve Šlesvicko-Holštýnsku zůstává zatím nejisté. Představitelné je spojenectví CDU, FDP a Zelených nebo také SPD, FDP a Zelených. Vyloučena není ani velká koalice křesťanských a sociálních demokratů nebo levicová koalice SPD, Levice a Zelených.

Výsledky voleb jsou ranou pro sociálnědemokratického kandidáta na post spolkového kancléře Martina Schulze a naopak dodají vítr do plachet Merkelové, která se v září bude ucházet už o čtvrtý post kancléřky.

„Jsem pekelně rozzlobený. Je to něco, co člověka zasáhne pod kůži a vyvolává v nás smutek. Všichni jsme počítali s lepším výsledkem,“ uvedl Schulz.

Volby v této malé spolkové zemi byly sledovány především proto, že byly předposlední ostrou prověrkou před zářijovým parlamentním hlasováním. Po Šlesvicku-Holštýnsku, kde žije zhruba 2,9 milionu obyvatel, přijde 14. května ještě výrazně důležitější hlasování, kterým budou volby v nejlidnatější spolkové zemi – Severním Porýní-Vestfálsku.

(pel)