Češi odvolání ministra financí Andreje Babiše (ANO) nechtějí. Pochválili ho i prezidenta Miloše Zemana.

Češi si odvolání ministra financí Andreje Babiše (ANO) nepřejí. Naopak ho chválí, stejně jako prezidenta Miloše Zemana. Ukázal to nejnovější průzkum agentury Phoenix online research.

Podle průzkumu je 27 procent dotázaných pro návrh premiéra Sobotky na odvolání ministra financí Andreje Babiše. Zhruba 28 procent lidí neví, proti se postavilo 45 procent respondentů.

Naopak 32 procent lidí si myslí, že by měl Babiš sám rezignovat. Proti tomuto návrhu je 57 procent respondentů, zbytek neví, k jakému názoru se přiklonit.

Češi následně hodnotili jednotlivé politiky známkami jako ve škole. Prezident Zeman si jedničku odnesl od 15 procent lidí, dvojku od 19 procent, trojku mu udělilo 30 procent lidí, čtyřku 24 procent a nejhorší známku, tedy pětku, pouze 7 procent lidí.

Babiš si vysloužil jedničku od 18 procent lidí a dvojku od 22 procent. Trojku mu udělilo 27 procent respondentů, čtyřku 14 procent a pětku 17 procent lidí.

Premiér Sobotka dopadl o poznání hůře. Jedničku dostal od 12 procent lidí a 13 procent mu udělilo dvojku. Až 28 procent lidí ho oznámkovalo číslem tři, 19 čtyřkou a stejný počet pětkou.

(pel)