Frexit nebude. Volby prezidenta ve Francii vyhrál někdejší socialista Macron. Šéfové EU jsou z jeho vítězství nadšeni.

Francouzi ve volbách prezidenta pohřbili Evropu tím, že zvolili další centralizaci a sjednocování Evropské unie. Novým prezidentem Francie byl zvolen probruselský kandidát Emmanuel Macron, který ve druhém kole suverénně porazil kandidátku Národní Fronty Marine Le Penovou. Macronovi už nadšeně blahopřáli šéf EK Juncker a europrezident Tusk.

Emmanuel Macron získal až 66,06 procent hlasů. Devětatřicetiletý někdejší ministr hospodářství se stane nejmladším prezidentem v novodobé francouzské historii.

Poražená protikandidátka Marine Le Penová mu již pogratulovala k vítězství.

„Francouzi si vybrali nového prezidenta republiky a volili kontinuitu. Blahopřeji mu ke zvolení, a protože mám na srdci vyšší zájmy země, přeji mu úspěch,“ uvedla Le Penová.

„Dnes večer se otevírá nová kapitola naší dlouhé historie. Chtěl bych, abychom v ní znovu našli naději a důvěru,“ prohlásil Macron po zveřejnění prvních oficiálních průzkumů.

Prohlásil však také, že chápe, proč tak velká část Francouzů hlasovala pro Le Penovou. Vedle toho, že se bude snažit hájit Evropskou unii, chce zajistit bezpečnost a jednotu celého národa. Francie podle Macrona bude bojovat proti terorismu a „nikdy v tomto boji nepoleví“.

Macronovo zvolení prezidentem Francie nadšeně přivítali představitelé EU.

Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker uvedl, že si Francie vybrala evropskou budoucnost. Podle předsedy Evropské rady Donalda Tuska zvítězila „volnost, rovnost a bratrství“ nad tyranií „fake news“.

Mluvčí Angely Merkelové Steffen Seibert uvedl, že Macronovo vítězství je „vítězstvím pro silnou, jednotnou Evropu“.

Macronovi ke zvolení již poblahopřál i americký prezident Donald Trump s tím, že se těší na jejich vzájemnou spolupráci.

Pro Le Penovou bylo 11 milionů

Le Penovou ve druhém kole voleb volilo zhruba 11 milionů Francouzů. V prvním kole dostal někdejší socialista Macron 24 procent hlasů, Le Penová 21,3 procenta.

Macron, který je bývalým ministrem ekonomiky v socialistické Hollandeově vládě, se hlásí k tradičnímu spojenectví se Západem a k dalšímu posilování EU.

Le Penová v kampani prosazovala tvrdé omezení imigrace, opuštění eura i případné vystoupení Francie z EU, ale také ekonomická ochranářská opatření. (sfr)