Sobotka: "Je tady mocenský pakt mezi Milošem Zemanem a Andrejem Babišem. Oni se vzájemně tolerují, nekomentují svoje excesy, čas od času se podpoří." (Foto: Prezident Zeman a ministr financí Babiš společně s dětmi na Čapím hnízdu.)

Prezident Miloš Zeman a ministr financí Andrej Babiš (ANO) vytvářejí mocenský pakt. Šéf ANO Babiš už nikdy nesmí být ministrem v jakékoliv další vládě, pokud nebudou uspokojivě vyšetřeny Babišovy kauzy typu Čapí hnízdo či nákup jednokorunových dluhopisů. Uvedl to předseda vlády a ČSSD Bohuslav Sobotka v rozhovoru pro deník Právo.

Podle Sobotky jsou Babiš a Zeman spojenci.

„Je tady mocenský pakt mezi Milošem Zemanem a Andrejem Babišem. Oni se vzájemně tolerují, nekomentují svoje excesy, čas od času se podpoří,“ tvrdí Sobotka.

Mocenský pakt mezi prezidentem a šéfem ANO prý vznikl proto, aby se Babiš se Zemanem vzájemně podporovali ve svých ambicích.

„Miloš Zeman doufá, že ANO nepostaví svého kandidáta na prezidenta, Andrej Babiš doufá v to, že ho Zeman pověří sestavením vlády třeba i bez ohledu na volební výsledek. To může být jádro mocenské dohody, která se tento týden silně ukázala,“ uvedl Sobotka.

„Je tady mocenský pakt mezi Milošem Zemanem a Andrejem Babišem. Oni se vzájemně tolerují, nekomentují svoje excesy, čas od času se podpoří.“

Jestli Miloš Zeman odmítne Andreje Babiše odvolat navzdory jeho skandálům, tak to podle Sobotka onen mocenský pakt „jednoznačně potvrdí“.

Babiš hlásal lepší morálku

Premiér Sobotka v rozhovoru dále prohlásil, že v současné situaci, kdy je podán návrh na odvolání ministra Babiše z funkce, by vláda měla dokončit svůj mandát (do podzimních sněmovních voleb) bez toho, aby došlo k rozsáhlejší rekonstrukci vlády.

Poukázal na to, že Andrej Babiš přišel do politiky jako „politický kazatel, hlásal lepší morálku“.

„Ale v okamžiku, kdy se podle ní měl zachovat, tak absolutně selhal,“ zdůraznil Sobotka.

Konstatoval také, že „prezident Zeman se vysmál Ústavě“. Vyzval současně ministra financí, aby situaci vyřešil tím, že sám rezignuje.

„Jsem v takovém případě připraven na pozici ministra financí dát nominanta hnutí ANO. Samozřejmě to musí být člověk odborně schopný a nesmí být spojen s obchody Agrofertu, abychom se nedostali z deště pod okap,“ řekl Sobotka.

Vstříc udržení koalice

Sobotka chce v nejbližší době jednat s ostatními vládními stranami o tom, aby udrželi současnou tuto koalici.

„Má to jedinou podmínku, Andrej Babiš musí upřednostnit zájem České republiky a nedržet se křečovitě křesla ministra financí.“

„Andrej Babiš nemá být v této vládě a dokud nebudou věci došetřeny a nebude jasné, jak to všechno bylo, tak si myslím, že by neměl být ani v jakékoliv příští vládě.“

„Musím také říci, že Andrej Babiš nemá být v této vládě a dokud nebudou věci došetřeny a nebude jasné, jak to všechno bylo, tak si myslím, že by neměl být ani v jakékoliv příští vládě,“ podotkl premiér.

Firma mocenského tandemu

Sobotka dále vysvětlil, že jeho strana bude mít po sněmovních volbách zájem podílet se na vládě, v níž bude moci prosazovat svůj program.

„Nechceme být ve vládě, která bude měnit Českou republiku ve firmu Andreje Babiše, nebo ve firmu mocenského tandemu Andreje Babiše a Miloše Zemana,“ dodal Sobotka.

ČSSD se podle něho nepohrne do vlády za každou cenu.

„Nebráníme se koaliční spolupráci s ANO, pokud by to bylo nezbytné, ale musíme být v pozici toho, kdo bude ve vládě rozhodovat. Jednobodový program – abychom byli u moci – mi nestačí.“

Sobotka také reagoval na výtky, že vzhledem k Babišově podnikatelské minulosti neměl s šéfem Agrofertu neměl vstupovat do koaliční vlády.

Sobotka o Babišovi: „Mě popravdě vůbec nenapadlo, že bude mít kostlivce ve skříni. Šel do politiky jako člověk, který káže novou morálku. Teď se ukazuje, že je pokrytec.“

„Mě popravdě vůbec nenapadlo, že bude mít kostlivce ve skříni. Šel do politiky jako člověk, který káže novou morálku. Teď se ukazuje, že je pokrytec,“ prohlásil šéf ČSSD.

„Při kauze Čapí hnízdo jsem vnímal problém, ale doufal jsem, že nebudou další a řešení jsem nechal na policii a OLAF. Dosud nemáme výsledek. To, co se ale nasypalo na Andreje Babiše letos na jaře, to už je příliš. To překročilo mez únosnosti,“ dodal Sobotka.

Počínání Andreje Babiše podle předsedy vlády posouvá Českou republiku někam na Balkán, nebo na Východ, kde politická kultura nefunguje.

Fraška a šaráda na Hradě

„Jako předseda vlády jsem odvolal několik ministrů, jejichž problémy byly stokrát menší, než jaké má Andrej Babiš. Abych udržel spravedlnost, musím zachovat rovnost, nemůžu strčit hlavu do písku jen proto, abych pět měsíců do voleb neměl žádné problémy,“ prohlásil premiér.

„Nejvíce jsem se obával, aby mi nevypnuli mikrofony. To se naštěstí nestalo, takže jsem mohl říct svůj názor k celé té frašce, co se na Pražském hradě odehrála.“

Událost ze čtvrtečního odpoledne, kdy se prezident Zeman pokusil na Hradě vnutit Sobotkovi demisi a následně odešel uprostřed Sobotkovy řeči, označil předseda vlády za frašku a šarádu.

„Nejvíce jsem se obával, aby mi nevypnuli mikrofony. To se naštěstí nestalo, takže jsem mohl říct svůj názor k celé té frašce, co se na Pražském hradě odehrála.“

Sobotka vysvětlil, že před tím požádal prezidenta o schůzku, aniž by specifikoval její účel.

„Ještě ve čtvrtek ráno Úřad vlády kanceláři Hradu psal, že se nechystám přinést jakoukoliv demisi. Od rána to Pražský hrad věděl a celá šaráda se odehrávala až odpoledne.“

To, co se na Hradu odehrálo, podle Sobotky „silně devalvuje Pražský hrad, ústavní funkci prezidenta i pověst naší země“. (sfr)