Muslimky budou moci díky masové výrobě sportovních hidžábů začít aktivně sportovat. Nový americký hidžáb je údajně lehký, pohodlný a prodyšný.

Masivní výroba sportovního hidžábu umožní muslimským ženám více sportovat. Na muslimské ženy a jejich sportovní vyžití se nově zaměřila i americká firma Nike, která představila sportovní verzi tradičního šátku muslimských žen, tedy hidžábu. Nově budou moci hrát i basketbal, protože FIBA zrušila zákaz nošení hidžábů, burek i turbanů.

Cílem masivní výroby sportovních hidžábů je umožnit arabským ženám, aby se aktivně zapojily do sportovního života.

Sportovní hidžáby sice již nějakou dobu existují. Například firma Modestly Active uvedla na trh sportovní hidžáb už v roce 2011. Také na OH v Londýně v roce 2012 se některé sportovkyně objevily v hidžábu.

Teprve se zapojením firmy Nike půjde o masivní, komerční výrobu hidžábů snadno dostupných pro každou ženu.

Podle dostupných informací je nový americký hidžáb je lehký, pohodlný a prodyšný.

Ještě donedávna bylo nošení hidžábu pro muslimské sportovkyně problematické. Některé sportovních asociace totiž nošení hidžábů při závodech zakazují.

I to se však postupně mění. Mezinárodní basketbalová federace (FIBA) právě oznámila, že po dvaceti letech platnosti zákazu povoluje nošení hidžábů, turbanů i burek při basketbalových zápasech.

Basketbalistky budou moci nosit hidžáby od 1. října letošního roku. (sfr)