Na Hradě zpochybňují psychické zdraví premiéra Sobotky a prezident Zeman nechce z formálních důvodů přijmout návrh na odvolání Babiše z funkce ministra financí.

Prezident Zeman nechce přijmout návrh premiéra Sobotky na odvolání ministra financí Andreje Babiše z funkce. Sobotkův návrh na Babišovo odvolání Hrad zpochybňuje kvůli datu, které je uvedeno v žádosti. Hrad se současně vysmívá předsedovi vlády s poukazem na Sobotkovi údajné psychické problémy.

Z Hradu zaznělo, že Sobotkův návrh na odvolání Babiše z funkce ministra financí může být neplatný. Příčinou má být fakt, že žádost, která již dorazila na Pražský hrad, obsahuje návrh konkrétního data odvolání a to 9. května 2017.

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček uvedl, že s něčím takovým ústava nepočítá.

„Je to směšný krok, když tam něco takového navrhuje,“ prohlásil Zemanův mluvčí na konto Sobotkova návrhu.

Úřad vlády však trvá na platnosti dokumentu a odvolává se na to, že i dřívější návrhy na odvolání ministrů z vlády obsahovaly datum odvolání a prezident Zeman takovým návrhům vyhověl.

Poukazují například na odvolání ministra školství Marcela Chládka.

Prezidentův mluvčí Ovčáček současně naznačil, že Hrad nepovažuje současný psychický stav premiéra Sobotky za dostačující k výkonu funkce.

„Pan prezident nechá předsedovi vlády takový oddychový čas, aby se uklidnil a srovnal si hladinu emocí, které podléhá v posledním týdnu, tak se vytvoří určitý prostor pro pročištění vzduchu,“ uvedl Ovčáček pro jeden z deníků ovládaných Andrejem Babišem.

Prezident Zeman se údajně k návrhu na Babišovo odvolání dostane až v pondělí. Ale rozhodnout o něm chce nejdříve po návratu z cesty do Číny. Z té se vrátí v noci na 18. května.

„Je legitimní otázkou, co bude tento papír znamenat, když bude třeba 10. nebo 11. května,“ komentoval Ováček návrh předsedy vlády na Babišovo odvolání ke dni 9. května.

Zeman kvůli svému postupu v kauze demise vlády, respektive Babišova odvolání může sám čelit snaze o odvolání z funkce prezidenta.

Třetina senátorů se vyslovila proti tomu, že Zeman znevažuje ústavu. Tito senátoři chtějí na Zemana podat ústavní žalobu. Prohlášení o tomto záměru podepsalo 27 senátorů. Zhruba polovina je z KDU-ČSL, ale podepsáni jsou i senátoři za STAN, ODS, Stranu zelených, TOP 09 a ČSSD.

K přijetí návrhu žaloby na prezidenta je třeba souhlas třípětinové většiny senátorů přítomných na schůzi senátu, která by o žalobě rozhodovala.

„Považujeme za nepřijatelné osobní útoky na předsedu vlády jako hlavu vrcholného orgánu výkonné moci a znevažování autority ústavních institucí v přímém televizním přenosu při tzv. předávání demise předsedy vlády,“ uvedli senátoři v prohlášení.

Senát může se souhlasem většiny poslanců podat ústavní žalobu proti prezidentovi republiky z důvodu jeho hrubého porušení ústavy nebo jiné součásti ústavního pořádku. Ústavní soud může následně prezidenta zbavit funkce. (sfr)