Česká ekonomika stagnuje, očekává se nárůst inflace.

Růst ekonomiky v České republice stagnuje. Inflace naproti tomu naopak narůstá. Česká národní banka (ČNB) očekává v tomto roce meziroční růst reálného hrubého domácího produktu (HDP) ve výši 2,9 procenta. V následujícím roce by růst české ekonomiky měl zpomalit na 2,8 procenta.

ČNB dále snížila odhad vývoje inflace ve druhém i třetím čtvrtletí příštího roku. Ve druhém čtvrtletí 2018 čeká inflaci 2,1 procenta, zatímco v únoru čekala 2,3 procenta. Pro třetí čtvrtletí 2018 odhad snížila na dvě procenta z předchozích 2,1 procenta.

„Inflace setrvá letos v horní polovině tolerančního pásma dvouprocentního cíle ČNB, k němuž se vrátí počátkem příštího roku. Na horizontu měnové politiky se bude inflace nacházet v těsné blízkosti cíle,“ uvedl Jiří Rusnok, guvernér ČNB.

Dále uvedl, že prognóza počítá s růstem tržních úrokových sazeb ve třetím čtvrtletí letošního roku a následně i příští rok.

Bankovní rada ČNB na prvním jednání po konci intervencí nechala úrokové sazby beze změny na rekordně nízké úrovni. Analytici očekávají zvyšování sazeb ČNB v průběhu léta či do konce roku. Základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak zůstala na 0,05 procenta.

„Důležité postřehy mohou přijít i ze zítřejšího setkání s analytiky. Dle našich kalkulací i dříve prezentovaných údajů ČNB se koruna jeví jako podhodnocená. Očekáváme proto posílení koruny,” sdělil investiční stratég Raiffeisenbank Michal Brožka.

Koruna se nyní obchoduje kolem 26,80 Kč/EUR, Rusnok označil současnou úroveň kurzu za velmi mírné posílení. Pokud by taková situace měla trvat déle, tak podle něj bude logické zvýšit úrokové sazby. „

Rozhodně jsme to ale nevyhodnotili tak, že by to bylo naléhavé, a vyžadovalo to rozhodnout dnes,“ uvedl guvernér.

(pel)