Prezident Miloš Zeman přijme demisi vlády, kterou mu má předat premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Prezident Miloš Zeman přijme demisi premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). Prezident ale nevidí důvod ke změnám ve vládě. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) to uvedl po schůzce s prezidentem na Hradě. Sobotka demisi podává kvůli problémům, které panují právě kolem Babiše. 

Sobotka zamíří na Hrad zítra odpoledne. Vicepremiér Babiš očekává, že Zeman demisi přijme.

Babiš prohlásil, že podání demise nerozumí, vláda je podle něj úspěšná. Nepovažuje za vhodné ani rekonstruovat vládu půl roku před řádným termínem voleb. S vypsáním předčasných voleb Babiš nesouhlasí a podle něj tento názor sdílí i Zeman.

Koalice bude o další formě spolupráce, případně jiném řešení situace po očekávané demisi vlády jednat příští středu. Možnost předčasných voleb Babiš označil za nesmysl, protože by se konaly jen o něco málo dříve, než jsou naplánovány řádné volby.

„Pan premiér svolal koaliční radu na 10. května, takže v rámci koalice budeme vyjednávat, jestli se domluvíme na nové formě té kvazi nové vlády,“ řekl Babiš.

Případné pověření, aby sám vedl novou vládu, by Babiš od Zemana nepřijal, přísluší to podle něho sociální demokracii.

Představitelé vládních stran se shodli na tom, že nechtějí situaci řešit zkrácením volebního období a vypsáním předčasných voleb před říjnovým řádným termínem. Na tom, jak by dál měla vláda fungovat, ať v demisi nebo nově sestavená, se ale neshodují. ČSSD odmítá pokračování kabinetu s Babišem, ANO na přítomnosti svého předsedy ve vládě trvá.

Podle Bábka vláda zdevastovala podnikatele

„Žádná vláda v minulosti nijak zvlášť nepodporovala podnikání. Ovšem tato vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL se k nám, podnikatelům a živnostníkům, chová vysloveně nepřátelsky. Za tři roky svého vládnutí Andrej Babiš, Bohuslav Sobotka a Pavel Bělobrádek zdevastovali podnikatelské prostředí v naší zemi. Chovají se jako vrchnost, a státní úřady si pletou s dráby, kteří mají nás, poddané, jen hlídat, kontrolovat a ždímat z nás peníze,“ uvedl Radomil Bábek, předseda výboru Podnikatelských odborů.

Podle něj by vláda měla v čase, který jí zbývá, pracovat a nevěnovat se svým předvolebním hrátkám.

„Snaží se jen prodrat k lepším pozicím ve volebním pelotonu. Stále zřetelněji nám ukazují, že my, občané, jsme jim lhostejní. Udržet se u koryt a mít moc, to jediné je zajímá,“ řekl.

Podnikatelské odbory chtějí, aby politici napravili, co rozvrátili. Chystají se jim předložit i seznam požadavků.

„Vládní krizí se pro nás, podnikatele a živnostníky, nic nemění. Musíme pracovat, abychom zachovali své živnosti a firmy. Nemáme čas na prázdná gesta, nemáme čas a energii na zbytečnosti. Pokud chceme zachovat alespoň zbytky svobody podnikání, pak se o to musíme zasloužit. Musíme pro to něco dělat – vytrvale, dlouho, stále,“ dodal.

(pel)