Policie zasahovala v sídle fotbalové asociace kvůli státním dotacím od ministerstva školství. Policisté zadrželi i předsedu Miroslava Peltu.

Předseda Fotbalové asociace ČR Miroslav Pelta je pod zámkem. Policie zatýkala i na ministerstvu školství. Razie byla provedena kvůli státním dotacím na sport, které udělovalo právě ministerstvo školství. Do fotbalu dá stát ročně zhruba kolem 563 milionů korun.

Týmy policejní Národní centrály pro boj s organizovaným zločinem zahájily ráno koordinovanou akci, kdy se naráz ocitly na pražském Strahově v budově Fotbalové asociace ČR a také v Karmelitské ulici, kde má kanceláře ministerstvo školství.

„Bylo zahájeno trestní stíhání tří fyzických a jedné právnické osoby jako obviněných ze spáchání trestných činů zneužití pravomoci úřední osoby, sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě a porušení povinnosti při správě cizího majetku,“ uvedla Lenka Bradáčová, vrchní státní zástupkyně.

Mezi třemi osobami, které jsou obviněny ze zneužití pravomoci při nakládání se státními dotacemi, by měla být i náměstkyně ministerstva školství Simona Kratochvílová, která má na starosti sport, a její někdejší podřízený Zdeněk Bříza. Ten na ministerstvu působil coby ředitel odboru sportu, o své místo ale minulý týden přišel.

Policisté zadrželi i Miroslava Peltu, předsedu Fotbalové asociace ČR (FA ČR). Peltovo zadržení následně potvrdila i samotná FA ČR s tím, že se spolu se svým právníkem nachází v budově asociace.

Policisté se ale objevili i na stadionu klubu FK Jablonec, který patří zadrženému Peltovi, a na pražském magistrátu. Tam navštívili kanceláře šéfa zastupitelů za ČSSD Karla Březiny a Soni Fáberové, ředitelky odboru sportu a volného času. Březina funguje paralelně jako poradce ministerstva školství, s nímž dříve spolupracovala i Fáberová.

Razie byla provedena kvůli státním dotacím mířícím do sportu. Konkrétně směrem do fotbalu jde ročně zhruba o částku 563 milionů korun z dotačních fondů ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, které řídí Kateřina Valachová (ČSSD).

„Trestné činy byly spáchány v souvislosti s dotačními programy ministerstva školství v oblasti státní podpory sportu. Právní kvalifikace není u všech jednotlivých osob identická,“ uvedla Bradáčová.

Potvrdila také, že v této souvislosti probíhají domovní prohlídky na řadě míst v Praze i jiných městech.

Celkem proudí ze státního rozpočtu dotace do sportu ve výši 6 miliard korun ročně. V dalším roce by to mělo být 7,5 miliard a do roku 2020 by se částka mohla navýšit dokonce až na 10 miliard korun. Takový je plán Valachové.

V letošním roce plyne nejvíce právě do fotbalu, a to téměř 563 milionů. Následuje hokej s 198 miliony. Třetí je atletika, na jejíž podporu letos poputuje 142 milionů korun.

(pel)