Německo má strach z uprchlíků a kontroly na hranicích Schengenu proto prodlouží.

I Německo se už začalo bát uprchlíků. Odmítá otevřít hranice a ukončit hraniční kontroly uvnitř schengenského prostoru. Informaci uvedlo německé ministerstvo vnitra.

Mluvčí německého ministerstva vnitra Johannes Dimroth uvítal návrh na prodloužení kontrol o dalších šest měsíců. Stejně jako tento návrh, o kterém ještě musí rozhodnout Evropská rada, podle něj spolková republika podporuje snahu vrátit se k otevřenému Schengenu.

Zda se to ale podaří do šesti měsíců, to se dnes podle Dimrotha nedá říct. Je potřeba, aby v momentě ukončení kontrol byla na vnějších hranicích stabilní situace s ohledem na bezpečnost i migraci.

Evropská komise doporučila pěti zemím, aby nejpozději do šesti měsíců ukončily kontroly na hranicích uvnitř schengenského prostoru zavedené v souvislosti s migrační krizí v roce 2015. Doporučení se týká Německa, Rakouska, Švédska, Dánska a přidruženého Norska.

„Díky našemu společnému úsilí jsou naše vnější hranice nyní silnější a bezpečnější,“ zdůvodnil doporučení místopředseda Frans Timmermans.

Komise zároveň vyzvala, aby členské země zavedly „alternativní opatření“, jež by zajistila zachování současné úrovně bezpečnosti jako například přiměřené policejní kontroly v pohraničí a na hlavních dopravních cestách.

Konec vnitřních hraničních kontrol už loni požadovaly některé země EU, včetně států V4, kam patří i Česko.

(pel)s