Po oznámení demise vlády vypuklo na české politické scéně drama. Hnutí ANO chce zničit premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD).

Na české politické scéně propuklo po oznámení demise vlády drama. Hnutí ANO chce zničit premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD). ANO by za ideální řešení současné politické situace považovalo, kdyby vládu opustil jen Sobotka. Premiér podle hnutí kazí dobrou práci ostatních ministrů. ANO z koaličního kabinetu odcházet nehodlá.

Hnutí chce, aby předseda Andrej Babiš, jehož spory se Sobotkou vyústily v rozhodnutí premiéra podat demisi celé vlády, dál pokračoval ve funkci ministra financí.

Místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek řekl, že nejlepší by bylo, kdyby kabinet opustil jen Sobotka, který prý škodí zemi a kazí činnost ostatních ministrů.

„Není důvod odcházet z vlády,“ uvedl Babiš.

Toto stanovisko podle něj platí „na tisíc procent“. Nehodlá ani sám rezignovat, i když původně takovou variantu nevylučoval – přemluvili ho prý kolegové. Případnou nabídku prezidenta republiky sestavit novou vládu by prý nepřijal, takové právo má podle Babiše sociální demokracie jako vítěz minulých voleb.

„Dělat úřednickou vládu nebo měnit ministry šest měsíců před volbami je totální nesmysl. Pan premiér akorát znechucuje občany, protože vyvolává neklid,“ řekl.

Dodal, že si premiér, až si odpočine, třeba demisi do pátku rozmyslí. Podle něho se Sobotka „zřejmě nudí a vymýšlí různé nesmysly“.

Před jednáním vlády ministři ANO uvedli, že demisi vlády nechtějí a že z kabinetu odcházet nehodlají. Ministři spravedlnosti a životního prostředí Robert Pelikán a Richard Brabec odmítli také možný odchod Babiše, jehož problémy s vyjasněním majetkových poměrů označil premiér Sobotka za důvod pro podání demise vlády. Babiš by rezignací podle nich uznal vinu. Podle Brabce mu to ostatní členové ANO rozmluvili.

Sobotkovo rozhodnutí podat demisi označil Brabec za „náhlé hnutí mysli“. Kritizoval skutečnost, že se ANO o plánu předsedy vlády dozvědělo z médií, a ne předem. Zdůraznil také, že Sobotka demisi zatím formálně prezidentovi Miloši Zemanovi nepodal.

„My chceme jasně říct na vládě panu premiérovi, že my nejsme pro demisi jako koaliční hnutí, že nám to připadá zbytečné a že my jako ministři ANO demisi podávat nebudeme,“ řekl.

(pel)