Česká armáda podepsala smlouvy za 1,5 miliardy na nákup noktovizorů a servis pandurů.

Armáda ČR podepsala tři smlouvy v hodnotě 1,5 miliardy korun na opravy obrněných transportérů Pandur, dodávky náhradních dílů pro nákladní vozy Tatra a nákup tisíců přístrojů nočního vidění, takzvaných noktovizorů. Smlouvu podepsalo ministerstvo obrany se společností Tatra Defence Vehicle (TDV), která spadá do zbrojařského holdingu Czechoslovak Group (CSG) Jaroslava Strnada. 

„Všechny tři smlouvy uzavíráme s českými firmami. Nejenom že nakupujeme doma. Pro armádu je velmi důležité, když jsme schopni servisovat a udržovat techniku na našem území,“ uvedl ministr obrany Martin Stropnický.

Kromě servisu pandurů za 1,1 miliardy si armáda za 180 miliónů korun zajistila do roku 2020 dodávky náhradních dílů pro armádní Tatry 810 od společnosti Excalibur Army.

„Bohužel při nákupu Pandurů nebylo součástí kontraktu zajištění životního cyklu vozidel. Napravujeme tak chyby našich předchůdců,“ dodal Stropnický.

Za téměř 203 miliónů také zakoupí od společnost Pramacom-HT přístroje nočního vidění, tzv. noktovizory. Armáda jich má dostat celkem 2500.

Techniku by měla armáda převzít do konce září letošního roku.

„V předchozí smlouvě na roky 2014 až 2016 bylo na opravy k dispozici necelých 300 milionů, což neodpovídalo skutečným potřebám vojáků. Důsledkem byla zvyšující se nepojízdnost techniky. Proto jsme finanční limit navýšili na reálnou úroveň,“ vysvětlil náměstek Pavel Beran.

TDV disponuje vlastními výrobními kapacitami a schopností zajistit provoz obrněných vozidel Pandur II v průběhu celého životního cyklu na území ČR. To vše jak po stránce dodávky náhradních dílů, tak zajištěním servisních služeb svým vlastním personálem a technickými prostředky.

Armádě ČR to přinese podstatné zlepšení servisních služeb po stránce rychlosti i ceny, protože Tatra Defence Vehicle je v současnosti jediný světový výrobce vozidel Pandur II, jenž navíc vlastní veškeré potřebné technologie a dokumentaci.

Výroba vozidel Pandur II v TDV umožňuje objednávat náhradní díly ve větších sériích, a tedy levněji jak pro Armádu ČR, tak i jiné zákazníky.

„Czechoslovak Group nahrazuje zahraniční subdodavatele pro projekt Pandur II českými. To přinese další zlevnění výroby i zrychlení dodávek. V neposlední řadě se jedná o přínos pro českou ekonomiku jako takovou,“ řekl Vladimír Matyáš, člen představenstva TDV.

Servis vozidel zajistí společnost přímo ve svých prostorách a také prostřednictvím mobilního týmu kdekoliv na území ČR dle požadavků armády. Technickou podporu a opravy zbraňových stanic vyrobených izraelskou firmou Rafael, kterými jsou pandury české armády vybaveny, bude mít na starosti společnost Excalibur Army (EA) patřící rovněž do holdingu CSG.

EA disponuje potřebnými certifikáty od výrobce i vyškolenými specialisty a také nakoupila náhradní díly a servisní sady potřebné k rychlejšímu zajištění nejčastějších servisních úkonů. Díky tomu z velké části odpadnou cesty izraelských techniků do ČR.

(pel)