Šokující průzkum: Fialova ODS dostihla Sobotkovu ČSSD. Tyto kdysi dominující partaje mají dnes v součtu o 8 procentních bodů méně, než vedoucí Babišovo ANO.

Šokující průzkum: Fialova ODS dostihla Sobotkovu ČSSD. Tyto kdysi v Česku zcela dominující partaje mají dnes v součtu o neuvěřitelných 8 procentních bodů méně, než vedoucí Babišovo ANO. Do Poslanecké sněmovny by se dle nejnovějšího průzkumu dostali ještě komunisté, Lidovci se STAN, Okamurova SPD a Kalouskova TOP 09.

Vyplynulo to z dubnového volebního modelu společnosti Kantar TNS pro veřejnoprávní televizi.

Volby do Poslanecké sněmovny by v dubnu vyhrálo Babišovo hnutí ANO s 31,5 procenta hlasů před ČSSD s 12 procenty. Podpora obou těchto subjektů proti březnu klesla o půl procentního bodu.

Třetí ODS se s 11,5 procenta jednak dostala před komunisty (10,5 %) a současně se již dotáhla na sociální demokracii. ODS si tak polepšila o tři procentní body, zatímco KSČM ztratila 1 procentní bod.

Lidovci s hnutím Starostové a nezávislí (STAN) by získali v součtu 10,5 procenta a dostali by se tak přes hranici 10 procent, která je podmínkou ke zvolení koalice složené ze 2 stran do Poslanecké sněmovny.

Kalouskova TOP 09 a Okamurova Svoboda a přímá demokracie (SPD) by získaly shodně 6,5 % hlasů.

Průzkum se uskutečnil v období od 1. do 24. dubna mezi 853 lidmi. (sfr)

Více o tématu čtěte ZDE:

Volby by vyhrál Babiš. Okamurova SPD je na 4 %, Svobodní by získali 1,5 %