Donald Trump: Jsem nejlepší. Moje vláda byla v prvních 100 dnech nejúspěšnější ze všech administrativ v historii USA.

Donald Trump se po prvním čtvrtroce vládnutí považuje za nejlepšího amerického prezidenta v dějinách. V rozhlasovém projevu prohlásil, že jeho vláda byla v prvních 100 dnech nejúspěšnější ze všech administrativ v historii země. Za pouhých 14 týdnů vládnutí přinesla prý jeho vláda do Washingtonu „zásadní změny“.

Veškerou kritiku americký prezident Donald Trump striktně odmítl s tím, že od amerických médií jde o „falešné zprávy“ sepsané novináři, kteří „nejsou v obraze“.

Sto dnů od prezidentské inaugurace uplynulo v sobotu. Trump v tento „výroční“ vystoupil na shromáždění svých voličů v pensylvánské metropoli Harrisburgu. Tam prohlásil, že po svém nástupu do funkce „plní jeden slib za druhým“.

Kritická média však tvrdí, že Trump většinu svých předvolebních slibů nesplnil.

Trump pouzkázal na „dlouhý seznam našich úspěchů, včetně podpisu 28 exekutivních příkazů, silných hranic a velkého optimismu“.

Jako své úspěchy uvedl například to, že se mu povedlo prosadit zvolení nového ústavního soudce Neila Gorsucha. Vyzdvihl také odstranění několika regulačních opatření z oblasti podnikání a ochrany životního prostředí.

Za úspěch označil také schválení stavby ropovodů Keystone XL a Dakota Access, odchod od transpacifické obchodní smlouvy a rozšíření bezpečnostních opatření, jež vedla k „prudkému poklesu“ nelegálních přechodů jižní hranice USA.

Trumpovi se v prvních 100 dnech nepovedlo prosadit v Kongresu zrušení a nahrazení zdravotní reformy známé jako Obamacare. Nejasný je také osud výstavby „protimigrační“ zdi na hranicích s Mexikem.

Trump řekl, že všechny jeho sliby budou nakonec splněny.

„My tu zeď postavíme, nebojte se,“ oznámil na shromáždění svých voličů. (sfr)