Babiš: "Z politiky mě chce odstranit oligarchická skupina Pokorný, Růžička, Bis a Chovanec. Ti už vědí, že se naše hnutí nebude podílet na jejich kšeftech a že ohrožujeme jejich existenci."

Babiš vládu dobrovolně neopustí. Odešel by jen tehdy, když by ho premiér Sobotka z vlády natvrdo odvolal. Podle Babiše již „oligarchové“ domluvili politický obchod s prezidentem Zemanem, který by přijal Babišovo odvolání výměnou za to, že bude současně odvolán i lidovecký ministr Herman.

Předseda ANO a ministr financí Andrej Babiš to uvedl v rozhovoru pro Právo. Vysvětlil také, že pokud by byl z vlády odvolán, ostatní ministři za ANO ve vládě zůstanou.

Babiš zdůraznil, že sám z vlády neodejde.

„A proč bych odcházel? Sice si říkám, jestli to mám zapotřebí, ale mám před sebou ještě plno práce. Pokud bych za sebou bouchnul dveřmi, tak si myslím, že resort by byl destabilizovaný,“ uvedl Babiš.

Opětovně odmítl veškerá obvinění související s jeho případným obviněním za nákupy nedaněných korunových dluhopisů.

„Nevidím jediný důvod k nějakému obvinění. Možná by si to pan ministr Chovanec přál, ale to je asi tak všechno. Nic jsem neudělal“.

Uvedl také, že jeho vysvětlení kauzy nákupu dluhopisů, které v pátek zaslal do Sněmovny, nemělo za cíl zachránit se před odvoláním z vlády.

„Já se ale nechci zachraňovat před odvoláním. Jen říkám, že moje odvolání je nesmyslné, neopodstatněné a Sobotka to dělá asi proto, že si myslí, že tím zastaví propad preferencí ČSSD“.

Za jeden ze skutečných důvodů snahy premiéra Sobotky o své odvolání z vlády Babiš označil to, že ho chce z politiky odstranit „oligarchická skupina“ z premiérova okolí.

„Pánové Pokorný, Růžička, Bis a Chovanec. Ti už vědí, že se naše hnutí nebude podílet na jejich kšeftech, ohrožujeme jejich existenci a chtějí nás vystrnadit z politiky,“ prohlásil Babiš.

Podle Babiše chce sociální demokracie ovládnout ministerstvo financí, hlavně Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových.

Celá kauza nákupu nedaněných korunových dluhopisů podle Babiše přímo souvisí s vnitřní situací v sociální demokracii.

„Tuto stranu dnes ovládá Sobotka-Pokorný, Chovanec-Růžička. To jsou ti oligarchové s velkou mocí a chtěli by ještě větší. Jsem přesvědčený, že stojí za odchodem některých lidí, včetně pana Zimoly,“ vysvětlil Babiš.

Tito lidé se prý snaží přesvědčit premiéra Sobotku, aby vyhodil hnutí ANO z vlády.

„A současně mají další plán: přesvědčit pana prezidenta, aby to akceptoval. Motivací za to, jak jsem zaznamenal v kuloárech, je, že pokud mě rychle odvolá, dostane jako na podnose návrh na odvolání pana ministra kultury Hermana, kterého – jak je všeobecně známo, nemá pan prezident v oblibě,“ prohlásil Babiš.

K odvolání ministra kultury Hermana by ovšem podle koaliční smlouvy byl nutný souhlas šéfa lidovců Bělobrádka. (sfr)