Do makedonského parlamentu vtrhl dav rozzlobených demonstrantů, kteří zaútočili na politiky. (Foto: Twitter)

Do makedonského parlamentu vtrhl rozbouřený dav zastánců bývalého premiéra Nikoly Gruevského a rozlícení občané zmlátili politiky. Mezi zraněnými je 22 policistů a tři politici včetně šéfa opozice Zorana Zaeva, který se má stát novým premiérem. Celkem bylo zraněno nejméně 77 lidí.

„S 67 hlasy jsme zvolili nového předsedu parlamentu. Rád bych pogratuloval Talatovi Xhaferimu a popřál nám všem hodně štěstí,“ řekl ještě před vpádem demonstrantů Zaev, který se později na videích zveřejněných na sociálních sítích objevuje se zakrváceným obličejem.

Podle svědků do parlamentu vnikly zhruba dvě stovky maskovaných stoupenců expremiéra Nikoly Gruevského z nacionalistické strany VMRO-DPMNE. Zvolení Xhaferiho  je roznítilo a vyžadovali nové hlasování. Po vypuknutí nepokojů se je snažili uklidnit policisté.

Policie nejprve dostala Gruevského příznivce z parlamentu a poté pomocí paralyzujících granátů uvolnila i prostranství před budovou, z níž až pozdě večer mohli odejít politici.

Zaev a několik členů jeho Sociálnědemokratického svazu (SDSM) poté před sídlem své strany promluvili ke svým příznivcům. V prohlášení odsoudili Gruevského konzervativní stranu VMRO-DPMNE, že se mezi Makedonce snaží zasít nenávist a rozdělit společnost.

Kritické reakce na vyhrocenou situaci v zemi se ozvaly se sousedního Řecka i Albánie. Makedonský prezident Ďorge Ivanov se v pátek hodlá sejít se šéfy stran.

Parlament je zablokovaný od prosincových předčasných voleb. Gruevského strana VMRO-DPMNE, která do voleb vládla, totiž doposud znemožňovala ustavení nového zákonodárného sboru. Strana sice volby vyhrála, ale jen těsně a potřebovala získat koaličního partnera mezi stranami albánské menšiny. To se jí ale kvůli jejich podmínkám nepodařilo, na rozdíl SDSM, který slíbil vyjít požadavkům Albánců vstříc.

Gruevski kvůli tomu rozpoutal kampaň, v níž nařkl Zaeva ze zrady země. Obvinil ho, že splněním podmínek Albánců umožní zcela změnit ústavní pořádek, což nakonec povede k rozpadu a zániku státu. Prezident Ivanov, který vyšel rovněž z řad VMRO-DPMNE, kvůli tomu doposud odmítá Zaevovi svěřit mandát k sestavení nové vlády, a to přes silný tlak USA a EU.

Napětí vyvolané touto politickou krizí v Makedonii neustále roste. Nacionalisticky rozvášnění stoupenci Gruevského přitom už několikrát pohrozili, že pokud bude ustavena Zaevova koaliční vláda s Albánci, „poteče krev“.

Poslanci za VMRO-DPMNE už řadu týdnů blokují jednací sál 120členné sněmovny, aby zabránili zvolení jejího nového předsedy. SDSM a albánské strany proto ve čtvrtek uspořádali schůzi s volbou předsedy v jiných prostorách budovy zákonodárného sboru. Zaev pak po hlasování oznámil, že 67 hlasy byl zvolen Xhaferi, který se stal vůbec prvním albánským šéfem parlamentu od vyhlášení nezávislosti Makedonie v roce 1991.

(pel)