Energetická společnost ČEZ nakonec hnědouhelnou elektrárnu Počerady uhlobaronu a miliardáři Pavlu Tykačovi neprodala. Finančník přitom elektrárnu bezpodmínečně potřebuje, jinak by neměl kam dodávat uhlí ze svého nedalekého lomu Vršany.

Energetický gigant ČEZ nakonec hnědouhelnou elektrárnu Počerady miliardáři Pavlu Tykačovi neprodal. Dozorčí rada ČEZ se rozhodla odložit rozhodnutí o prodeji společnosti Vršanská uhelná ze skupiny Czech Coal, která patří právě Tykačovi. Tykač přitom elektrárnu bezpodmínečně potřebuje, jinak by neměl kam dodávat uhlí ze svého nedalekého lomu Vršany. 

„S ohledem na komplexní povahu transakce je nutné, aby dozorčí rada posoudila transakci co nejpodrobněji, než definitivně sdělí svůj postoj, a tak projednávání tohoto bodu přerušila. Tímto krokem nepředjímá, jak o dané záležitosti rozhodne,“ řekl šéf dozorčí rady Václav Pačes.

Že se transakce za stávajících podmínek nakonec uskuteční, je však čím dál tím méně pravděpodobné. Server iHNED.cz totiž informoval, že Vršanská uhelná spadající pod Czech Coal zaslala tento týden vedení ČEZ dopis, ve kterém dala najevo, že na rozhodnutí ohledně Počerad nebude čekat déle než do konce dubna.

V opačném případě přestávají platit podmínky, na kterých se Czech Coal s ČEZ doposud dohodl. Czech Coal nabízel za Počerady zaplatit 4,5 miliardy korun, navíc by pak ČEZ dodával elektřinu až do roku 2023 za výrobní náklady. Firma by si tak měla přijít na dalších pět miliard korun a nádavkem by získala ještě opci na nákup až šedesáti milionů tun uhlí z lomu Vršany.

Jelikož do konce dubna se dozorčí rada už nesejde, tato dohoda s největší pravděpodobností padá.

Tykač přitom elektrárnu bezpodmínečně potřebuje, jinak by neměl kam dodávat uhlí ze svého nedalekého lomu Vršany.

Prodej elektrárny kromě ekologů a některých známých osobností kritizoval v minulých dnech ministr financí Andrej Babiš (ANO). ČEZ jedná s Czech Coalem o prodeji elektrárny od začátku letošního roku. Podle Hospodářských novin Tykačova firma za elektrárnu nabízí deset miliard korun.

Majoritním akcionářem ČEZ je stát, který drží 70 procent akcií firmy přes ministerstvo financí.

(pel)