Všechny ženy v Rakousku budou nosit muslimské šátky. Prý v rámci solidarity s muslimkami, které v zemi žijí.

Všechny ženy v Rakousku se zahalí do muslimského šátku. Prý v rámci solidarity s množstvím muslimských žen, které v Rakousku žijí. Navrhl to rakouský prezident Alexander Van der Belle.

„Můj názor je, že ženy mají právo nosit šátek a oblékat se jakkoli chtějí. Každá žena má právo nosit šátek. To mě přivádí k další otázce – nekontrolovatelné islamofobii. Ženy by mohly jeden den nosit šátek na důkaz solidarity s těmi, které jej nosí z náboženských důvodů,“ uvedl.

Van der Bellen je známý svými liberálními názory, a ostatně také proto jej volila drtivá většina rakouských muslimů, kterých žije v zemi podle nedávno zveřejněného odhadu ministerstva vnitra více než 700 tisíc.

Bývalý šéf Zelených a také příznivec komunistických idejí se dlouhodobě staví pro otevřené hranice a jako jeden z mála rakouských politiků zcela otevřeně podporuje přijímání migrantů z Afriky a Blízkého východu.

Prezidentova slova o dnu solidarity s muslimskými ženami byla téměř okamžitě podrobena kritice na sociálních sítích. Část uživatelů byla přesvědčena, že jde o jakousi sarkastickou poznámku. Větší část uživatelů se ale domnívala, že jeho výrok nebyl vůbec promyšlený.

(pel)