Finanční správa ničí podnikatele a zneužívá svých pravomocí, domnívá se předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Vyzval proto premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) i ombudsmanku Annu Šabatovou, aby situaci řešili.

Finanční správa podle Miroslava Kalouska (TOP 09) likviduje podnikatele a zneužívá svých pravomocí. Šéf TOP 09 vyzval premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) a ombudsmanku Annu Šabatovou, aby zasáhli a situaci řešili. 

Daňová správa pod vedením Martina Janečka kontroluje čím dál více podnikatelů kvůli možným daňovým únikům. Podle týdeníků Ekonom finanční správa vloni vybrala na zajišťovacích příkazech 3,3 miliardy korun.

Strana TOP 09 nyní upozornila na zneužívání institutu. Předseda strany Miroslav Kalousek se kvůli tomu obrátil dopisem na premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD).

Kalousek podotkl, že se na stranu kvůli příkazům obracejí desítky podnikatelů. Instrument má podle něj ve vyspělých zemích opodstatnění, ale musí být využíván zcela výjimečně v krajních případech.

„Pod politickým vedením ministra Babiše učinila Finanční správa ČR z toho výjimečného instrumentu plošný nástroj likvidace naprosto nevinných podnikatelů, nástroj nekontrolovatelné zvůle, která šíří strach,“ prohlásil šéf topky.

Finanční správa jako by podle něj nadužíváním příkazů naznačovala, že všichni jsou podezřelí a zloději.

Podnikatelé jsou vystaveni šikaně

Sobotka už o postupu finanční správy v úterý napsal na Twitteru.

„Ministr financí by měl doložit, že finanční práva využívá zajišťovací příkazy jen v odůvodněných případech. Jinak je to problém,” uvedl.

Kalousek zároveň napsal i ombudsmance Anně Šabatové, aby prověřila, zda Babišovo ministerstvo neporušuje práva podnikatelů.

„V okamžiku, kdy jsou podnikatelé vystaveni evidentní šikaně, tak by se tomu měla věnovat,“ řekl Kalousek.

TOP 09 také konstatovala, že nezákonnost postupu Finanční správy dokládají i opakovaná rozhodnutí Nejvyššího správního soudu, která zajišťovací příkazy ruší.

„Soudní rozhodnutí však již nemohou napravit likvidaci firem a národohospodářské škody, které nezvratně způsobila zvůle ministerstva financí,“ uvedla strana.

Smyslem zajišťovacího příkazu je získat do úschovy částku, o které se správce daně domnívá, že bude odpovídat budoucí daňové povinnosti. Daňový řád však počítá s tím, že správce daně musí mít vážné a důvodné pochybnosti o tom, že by tato daňová povinnost bez použití zajištění byla po vyměření uhrazena.

(pel)