USA posílají do Estonska nejmodernější "neviditelné" stíhačky F-35, které prý mají Evropu chránit před Ruskem.

Spojené státy vyšlou do Estonska nejmodernější americké „neviditelné“ stíhačky F-35A, aby bránily Evropu proti Rusku. Američané tak prý reagují na ruskou hrozbu, která vypukla spolu s anexí ukrajinského poloostrova Krym z roku 2014. Do Estonska se stíhačky přesunou z Británie a doplní tak další techniku, kterou už v zemi americká armáda má – letouny F-16, F-22, pozemní vojsko a obrněná vozidla. Letouny F-35A jsou vybaveny technologií „stealth“, která je činí obtížně zachytitelné pro radary.

Spojené státy posílají do země stíhačky jen několik dní poté, co média upozornila na zvýšenou aktivitu ruského letectva u pobřeží americké Aljašky. Podle NATO je počet zachycených ruských letounů nad aliančním územím nejvyšší od dob Studené války.

Podle CNN, které zprávu přineslo, nejde o reakci na žádnou aktuální hrozbu, ale o obecný stav ohrožení ruskou armádou. To prý panuje od roku 2014, kdy došlo vlivem nepokojů na Ukrajině k anexi tamního poloostrova Krym. Američtí představitelé uvedli, že vyslání F-35 je součástí operace European Reassurance Initiative, která byla spuštěna po anexi.

Letouny měly narušit vzdušný prostor celkem čtyřikrát

Dvojice ruských letounů Tu-95 narušila vzdušný prostor u Aljašky v pondělí večer a také v úterý večer. Ve středu vstoupilo do prostoru další ruské letadlo II-38, následně pak i toto úterý. Podle republikána Adama Kinzingera se Rusko „snaží ukázat své zuby,“ a to, že „jsou stále tady.“

Letouny údajně neměly být vyzbrojené. Podle Harlieho Bodina, velitele 911- vzdušného operačního střediska bylo jejich odlákání americkými a kanadskými letouny vysoce profesionální. Dodal, že se neví, proč ruské letouny narušily vzdušný prostor u Aljašky.

„Nevíme, proč se tento týden rozhodli provést tyto operace,“ sdělil.

Letecké provokace jsou nicméně celkem běžnou praxí jednotlivých armád, které si tak testují obranné reakce protivníka. Chtějí zjistit, jak dlouho druhé straně trvá, než by na případnou agresi zareagovala.

Jiná část F-35 odletí do Rumunska, další země bývalého Varšavského paktu a současného člena NATO.

Stíhačky F-35 jsou posledním příkladem nasazení letadel nasazených v Evropě po anexi Krymu. USA už poslaly stroje F-22, F-16, F-15 a A-10. Na zemi byly nasazeny i tisíce vojáků a stovky vozidel. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov to v polovině ledna nazval hrozbou pro Rusko.

„Tato akce ohrožuje naše zájmy a bezpečnost,“ uvedl.

(pel)